Dr. Vass Levente: kezdeményezésünkre egységes országos program elkészítésére köteles az állam a cukorbetegség megelőzésére

Dr. Vass Levente: kezdeményezésünkre egységes országos program elkészítésére köteles az állam a cukorbetegség megelőzésére

A cukorbetegség időbeni kiszűrésére és felismerésére dolgozott ki törvényt az RMDSZ parlamenti csoportja, amelyről ma döntő fórumként szavazott a képviselőház. A törvénytervezet kidolgozói dr. László Attila szenátor és dr. Vass Levente képviselő.

Dr. Vass Levente az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője, egészségügyi szakpolitikus a plénumi vitán rámutatott, hogy cukorbetegségben szenved minden tízedik ember Romániában, továbbá minden harmadik személy a tízből hajlamos a betegségre. Éppen ezért egy olyan országos prevenciós programra van szükség, amely időben kimutatja, és főleg megelőzi a cukorbetegség kialakulását.

Dr. Vass Levente elmondta: a ma elfogadott törvénytervezet által arra kötelezik az államot, hogy konkrét, érthető szabályozást vezessen be az önkormányzatokba, hogy minél szélesebb körben tájékoztathassák a lakosságot, valamint oktatóprogramokat szervezhessenek.

“A törvény értelmében egy országos stratégiát kell kidolgoznia a szakminisztériumnak a cukorbetegség megelőzésér érdekében, amely három alappillérre kell támaszkodjon. Az első a lakosság tájékoztatása, egy egészséges életmódról és táplálkozásról, a második screening-programok bevezetése, hogy időben ki lehessen szűrni a betegséget, és harmadik a megelőzés vagy a betegség késleltetésére irányuló programok. Egységes törvénykezésre van szükség az állam minden intézménye részéről, ma erről szavaztunk” – fogalmazott dr. Vass Levente, RMDSZ-es parlamenti képviselő.                                                   

A törvény az államelnöki kihirdetést követően, a Hivatalos Közlönyben történő megjelenés után lép érvénybe.

kapcsolódó

Hírlevél