Dr. Vass Levente: ezentúl minden egészségügyi biztosítást fizető személynek joga lesz elszámolható szűrővizsgálatokat kezdeményezni a maga számára

Dr. Vass Levente: ezentúl minden egészségügyi biztosítást fizető személynek joga lesz elszámolható szűrővizsgálatokat kezdeményezni a maga számára

„Törvénybe foglaltuk, hogy ezentúl minden egészségügyi biztosítást befizető személynek joga legyen arra, hogy akár saját kezdeményezésére szűrővizsgálatot végezhessen” – mutatott rá dr. Vass Levente, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője azt követően, hogy október 27-én döntéshozó fórumként szavazta meg a képviselőház a Szövetség törvénytervezetét. A Maros megyei egészségügyi szakpolitikus, a jogszabály kidolgozója elmondta, az alsóház ma gyakorlatilag megadta a jogot mindenkinek arra, hogy szűrővizsgálatot végeztessen, saját kezdeményezésre is, amennyiben diagnosztizálható betegség kockázati csoportjába kerül a kora, munkahelye vagy genetikai háttere miatt.

Jelenleg, még a betegjogokat szabályzó törvény sem tartalmazza az úgynevezett screening programokon való részvételt. Ma törvénybe foglaltuk, hogy minden érintett, aki fizeti az egészségügyi biztosítást és egy bizonyos korcsoporthoz tartozik, saját kezdeményezésre vagy szakorvosa javallatára, akár kisebb egészségügyi beavatkozáson is áteshessen betegségszűrés céljából ” – fogalmazott dr. Vass Levente. Példaként elmondta, hogy amennyiben egy személy elérte az 50. életévét, azaz azt az életkort, amikor már javallott lehet a vastagbéltükrözés, akkor ezen korcsoport tagjai saját kezdeményezésükre  is részt vehessenek kivizsgálásokon és mindezt a befizetett egészségügyi biztosításuk fedezze.

„Annak érdekében, hogy ezt a törvényt sikeresen ültethessék gyakorlatba, szükség van arra, hogy a szaktárca is kellő komolysággal foglalkozzon ezzel a módosítással, és kellő pénzkeretet rendeljen a program mellé. Meggyőződésem, hogy a társadalmunk sokkal egészségesebb lenne, amennyiben minél több szűrőprogramot vezet be az állam, így időben észre lehet venni és kezelni a betegségeket” – jelentette ki dr. Vass Levente, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője.

A törvény az államelnöki kihirdetést követően, a Hivatalos Közlönyben történő megjelenése után lép érvénybe.

kapcsolódó

Hírlevél