Cseke Attila: támogatja az önkormányzatokat a távfűtési számla kifizetésében a fejlesztési minisztérium

Cseke Attila: támogatja az önkormányzatokat a távfűtési számla kifizetésében a fejlesztési minisztérium

Közös miniszteri rendeletben döntött ma a fejlesztési, pénzügyi és energiaügyi minisztérium annak a törvénynek a hatálybaléptetési szabályzatáról, amelynek értelmében minden olyan önkormányzat, ahol gázzal működő kazánházakkal oldják meg a távfűtést, 50%-os támogatást kaphat a megnövekedett számla kifizetésére.

Cseke Attila fejlesztési miniszter elmondta: a támogatás a 2021-2022-es téli hónapokra vonatkozik. A támogatás kérvényezésére, amelyre a megemelkedett energiaárak miatt volt szükség, összesen 30 önkormányzat jogosult, ennyi településen működik gázzal a távfűtés, jegyezte meg a miniszter, majd hozzátette: a 2022-es állami költségvetéskor 400 millió lejt különített el a fejlesztési minisztérium javaslatára a kormány a költségek fedezésére.

A támogatást az önkormányzatok a számla kiállítását követő 5 napon belül kell kérvényezzék a fejlesztési minisztériumtól, a kérvényhez pedig csatolniuk kell az energiaellátási szerződés és a számla hitelesített másolatát. Ezt követően a minisztérium tíz nap alatt összesíti a kérelmeket, és odaítéli a támogatást. Az önkormányzatok az összegeket három napon belül utalják a szolgáltatónak.

A miniszteri rendelet ma jelent meg a Hivatalos Közlönyben, és a kérelmezéssel kapcsolatos, pontos részletek a fejlesztési minisztérium honlapján érhetőek el.

kapcsolódó

Hírlevél