Cseke Attila: elkészültek a Helyreállítási Alapból finanszírozott pályázatok áprilisi megnyitásához szükséges útmutatók, a keretösszeg 5,55 milliárd euróra emelkedett

Cseke Attila: elkészültek a Helyreállítási Alapból finanszírozott pályázatok áprilisi megnyitásához szükséges útmutatók, a keretösszeg 5,55 milliárd euróra emelkedett

A fejlesztési minisztérium elkészítette és véglegesítette azokat a pályázati útmutatókat, amelyek uniós jóváhagyása után kezdődhet a pályázás a Helyreállítási Alapból finanszírozott épületfelújítási és településfejlesztési beruházásokra. A költségkeret meghaladását is sikerült kiharcolni – jelentette be Cseke Attila fejlesztési miniszter.

„Ez azt jelenti, hogy 30%-al nagyobb összegre írhat alá finanszírozási szerződést a szaktárca, így akkor sem marad felhasználatlanul az uniós támogatás, ha egy-egy nyertes pályázat esetleg sikertelennek bizonyul. Így biztosítjuk a legjobb esélyt arra, hogy minden rendelkezésre álló pénzt a helyi közösségek gyarapodására fordíthatunk” – mutatott rá Cseke Attila.

Mivel az Európai Unió finanszírozza a programot, a pályázati útmutatókat az Európai Bizottságnak nyújtja be ma a minisztérium, és közvitára bocsátja a szaktárca honlapján itt. Az útmutatókról a szaktárca ugyanakkor tájékoztatja az Európai Beruházások és Projektek Minisztériumát, illetve az önkormányzatokat tömörítő szakmai szervezeteket – mondta el a miniszter.

Cseke Attila emlékeztetett, a Helyreállítási Alapból (PNRR) a fejlesztési minisztérium tömbházak és közintézmények felújítását és energiahatékonnyá tételét, illetve a települések zöld és okos infrastruktúrájának kialakítását finanszírozza.

„Mivel meghaladhatjuk a költségkeretet, összesen 5,55 milliárd euróra írhat alá a szaktárca finanszírozási szerződést. Ebből az összegből legalább 5.522 fiataloknak, orvosoknak és tanítóknak szánt energiahatékony új lakást építünk, továbbá legkevesebb 1.091 kilométer bicikliút épül és legalább 1.135 új, elektromos vagy hidrogénnel működő járművet vásárolunk, töltőállomással. Minimum 13.200 ilyen töltőállomást szerzünk be országszerte” – részletezte Cseke Attila.

A miniszter hozzátette: az összegből átlagban 1,3 millió négyzetmétert tudnak hőszigetelni és felújítani, azaz körülbelül 1.400 tömbházat, ugyanakkor a közintézmények épületeit is hatékonyabbá teszik energetikai szempontból, csökkentve ezzel a széndioxidkibocsátást. Összesen legalább 2.000 közintézményre jut a Helyreállítási Alapból.

„Itt egy fontos dolgot szeretnék kiemelni, amit eddig egyetlen ilyen beruházási program sem tartalmazott: most először sem a lakók, sem az önkormányzat nem kell önrészt biztosítson a beruházásra. Vagyis az energetikai felújítást teljes egészében a fejlesztési minisztérium biztosítja, uniós alapból” – nyilatkozta Cseke Attila.

Mint ismeretes, a fejlesztési minisztérium áprilisban tervezi elérhetővé tenni azt a digitális felületet, ahol minden település láthatja a számára előre félretett összeget, és azokat a beruházásokat, amelyekre elköltheti. Innen válogathat minden önkormányzat néhány beruházást, a helyi igények szerint. A szaktárca idén év végéig köti meg a finanszírozási szerződéseket.
 

kapcsolódó

Hírlevél