Cseke Attila: az RMDSZ a helyi közösségek fejlesztéséért dolgozik

Cseke Attila: az RMDSZ a helyi közösségek fejlesztéséért dolgozik

Közvitára bocsátotta az Anghel Saligny fejlesztési keretprogram életbeléptetéséhez szükséges alkalmazási szabályozást a fejlesztési minisztérium - jelentette be Cseke Attila.

A szaktárcavezető elmondta, minden településnek előre kiszabott minimális összegeket tartalmaz a fejlesztési minisztérium 50 milliárd lejes programja, a lehíváshoz mindössze egy formailag megfelelő pályázatot kell leadni.

A közvitára bocsátott jogszabály szerint minden megyének legalább egy pályázatát jóváhagyják, és legalább 140 millió lejt költhet el minden megye úthálózat-korszerűsítésre. Úthálózat-javításra, víz-, szennyvíz-, és gázhálózat-bővítésre és korszerűsítésre pályázhatnak a helyi önkormányzatok is. Községenként legkevesebb 4, városonként legalább 7 millió lej előre kiszabott összeg áll a helyi infrastruktúra-befektetések rendelkezésére. A municípiumok minimum 10 millió, a megyeszékhelyek legalább 43 millió lejt kaphatnak, a főváros kerületei pedig legkevesebb 35 millió lejt költhetnek az alapvető közművesítési infrastruktúra fejlesztésére.

Cseke Attila felhívta a figyelmet: az önkormányzatok tíz százalékkal több finanszírozást nyerhetnek, ha a kistérségi társulásokon keresztül pályáznak. „Továbbá csak ott aszfaltozunk, ahol a vízhálózat és a csatornahálózat már meg van építve, így elkerülhető az a jogosan felháborodást keltő helyzet, hogy az új utat felmarják” – tette hozzá a fejlesztési miniszter.

A közművesítési terv 12.000 kilométer víz és szennyvízhálózat kiépítésére biztosít finanszírozást, 700.000 családnak biztosítja az alapvető közszolgáltatást. Továbbá 5.000 kilométer utat korszerűsíthetnek az 50 milliárd lejes összköltségvetésből.

Az önkormányzatok digitálisan, átláthatóan pályázhatnak, és a visszaélések megelőzésére és megfékezésére is vállalkozik a minisztérium, egy új, erre hivatott csapat összeállításával.

A közvitára bocsátott jogszabály-tervezet a fejlesztési minisztérium honlapján érhető el, ugyanott olvasható a fejlesztési keretprogrammal kapcsolatos költségszabvány-javaslat is, amely az európai uniós forrásokból finanszírozott beruházásokkal azonos költséghatárokat szab meg a víz-, szennyvíz- és gázhálózatok esetében, az úthálózati infrastruktúra bővítésére pedig egy 2018-ban eltörölt költségszabvány naprakész változatát javasolja.

 

kapcsolódó

Hírlevél