Cseke Attila: a költségvetés-kiegészítésből 2,39 milliárd lejt biztosítunk fejlesztésre

Cseke Attila: a költségvetés-kiegészítésből 2,39 milliárd lejt biztosítunk fejlesztésre

Az RMDSZ javaslatára helyi és országos jelentőségű beruházásokra, szociális lakások építésére és a kis- és középvállalkozások támogatására 2,39 milliárd lejt különített el a kormány a mai ülésén.

Cseke Attila rámutatott: a szaktárca újabb 200 millió lejt költhet az Országos Beruházási Vállalat által épített nagyberuházásokra, és további 2 milliárd lejt különített el a kormány a fejlesztési minisztérium javaslatára helyi beruházásokra. Az összeg a Helyi Fejlesztések Országos Programján (PNDL) keresztül finanszírozott beruházásokat illeti.

A miniszter emlékeztetett: a szaktárca költségvetés-végrehajtása mindkét finanszírozási program esetén 100%-os volt. „A fejlesztési minisztérium minden rendelkezésre álló erőforrást felhasznál az építkezés alatt álló beruházásokra, ezért a költségkeret kibővítését kértük az állami költségvetés kiegészítésekor” – fogalmazott Cseke Attila, majd hozzátette: a helyi fejlesztésekre a 2 milliárd lejes kiegészítés mellett további 3 milliárd lej költségvetési kötelezettségvállalást hagyott jóvá a kormány.

A frissen elfogadott, útjavításra, víz-, szennyvíz- és gázhálózat kiépítésre és javításra összpontosító Anghel Saligny program is idén elindulhat, hiszen a kormány 3 milliárd lej költségvetési kötelezettségvállalást hagyott jóvá. „A minisztérium hamarosan véglegesíti a pályázati procedúrát, az így beérkező kérésekre finanszírozást hagyhatunk jóvá a 3 milliárd lejes idei költségkeretből. Ez azért fontos, mert így már idén elindulhat a program, nem kell a 2022-es állami költségvetést bevárni. Ezért sürgettük az Anghel Saligny program költségvetés-kiegészítés előtti elfogadását” – mondta el Cseke Attila. 

750 millió lejt biztosít a fejlesztési minisztérium azoknak a kis- és középvállalkozásoknak, amelyek pályáztak a szaktárca alárendeltségébe tartozó Regionális Operatív Program forrásaira, de az elégtelennek bizonyuló erőforrások miatt nem kaptak finanszírozást.

30 millió jelből építhet szociális lakásokat a fejlesztési minisztérium, erre is jóváhagyást kapott a szaktárca a kormány mai ülésén. Ugyanakkor 1,6 milliárd lej költségvetési kötelezettségvállalást hagyott jóvá a kormány, az összegből a fejlesztési minisztérium által finanszírozott beruházások megdrágult építkezési alapanyagainak árát fedezhetik, összegezte a miniszter.

kapcsolódó

Hírlevél