Borbély László államtanácsos: A szén-dioxid-kibocsátás 40%-a az épületekhez szükséges energetikai szolgáltatásokból származik

Borbély László államtanácsos: A szén-dioxid-kibocsátás 40%-a az épületekhez szükséges energetikai szolgáltatásokból származik

Az üvegházhatású gázok csökkentése az Európai Unió egyik legambiciózusabb célja a következő évekre. A Nemzeti Hosszú Távú Épületfelújítási Stratégia ez egyik országos szintű intézkedés, amellyel a hatóságok hozzájárulnak ennek a célnak az eléréséhez. A stratégia megvalósítását koordináló tárcaközi bizottság első ülését a héten tartották meg.

„Egészségünk szorosan összefügg a belélegzett levegővel. A szennyezés csökkentése, elsősorban a városokban, nagy mértékben függ az épületek energiahatékonyságától. A szén-dioxid-kibocsátás 40%-a az épületekhez szükséges energiaszolgáltatásokból származik. Az építkezés jövője szorosan kapcsolódik ehhez az elemhez, mivel fontos finanszírozási lehetőségekről is beszélünk.  Meggyőződésem, hogy a Tárcaközi Bizottság révén hatékony cselekvési tervet dolgozunk ki az építőipar támogatására”- mondta Borbély László államtanácsos, a Fenntartható Fejlődés Főosztály koordinátora.

A Fenntartható Fejlődés Főosztály vállalta fel a tárcaközi bizottság titkárságának biztosítását. A bizottság tagjai a Fejlesztési, Közmunka- és Közigazgatási Minisztérium és a Kormány Főtitkárságának képviselői, minisztériumok szakemberei, valamint kutatóintézetek és egyetemek képviselői is. Az első ülésre online került sor, Zahoranszki István kormányfőtitkár-helyettes elnökletével. A megbeszélésen bemutatták az épületfelújítási stratégia végrehajtásának fő kihívásait és elfogadták a bizottság működési szabályzatát.

kapcsolódó

Hírlevél