Borbély László a a körforgásos gazdaságnak szentelt konferencián

Borbély László a a körforgásos gazdaságnak szentelt konferencián

Borbély László: A példa ereje az, ami a legnagyobb változásokat hozza, és számunkra megtiszteltetés a körkörös gazdaság globális úttörőjétől, Finnországtól tanulni, hogy miként támogatja a 2030-as menetrend 17 Fenntartható Fejlődési Céljának megvalósítását a körkörös gazdaság.

A Fenntartható Fejlődés Főosztály a Romániai Finn Nagykövetséggel közösen szervezte a Towards Circular Economy: Finnish And Romanian Experiences elnevezésű, a körforgásos gazdaságnak szentelt konferenciát. 

Románia jelenleg dolgozik a körforgásos gazdaság stratégiáján, de már sokan alkalmazzuk mindennapi életünkben a jövő gazdasági modelljének alapelveit. A minta számunkra egyáltalán nem idegen, a paraszti háztartás ezeken a fogalmakon alapszik. Az Európai Unió erősen támogatja a körforgásos gazdaságot, ami nem más, mint egy olyan életstílus, amely magába foglalja az összes erőforrás és szolgáltatás hosszan tartó felhasználását, ezáltal elérve a hulladékképződés minimalizálását. A példa ereje az, ami a legnagyobb változásokat hozza, és számunkra megtiszteltetés a körkörös gazdaság globális úttörőjétől, Finnországtól tanulni, hogy miként támogatja a 2030-as menetrend 17 Fenntartható Fejlődési Céljának megvalósítását a körkörös gazdaság.” - mondta Borbély László államtanácsos, a kormány Fenntartható Fejlődés Főosztályának koordinátora.A konferencia keretet teremtett az ismeretek, tapasztalatok és bevált gyakorlatok cseréjéhez Finnország és Románia között, a nemzeti körforgásos gazdaság stratégiák és tervek végrehajtásához.

„Úgy gondoljuk, hogy a körkörös gazdaság kulcsfontosságú szerepet játszik a jelenlegi éghajlati és környezeti válság kezelésében, mert új alapot nyújt gazdaságaink jólétének és versenyképességének fenntartásához, miközben nem terheli túl a természeti erőforrásokat" - mondta Marjut Akola, finn nagykövet. Az esemény során hangsúlyozták, hogy minden szinten együtt kell működnünk a stratégiák összehangolása érdekében és a megfelelő eljárások kidolgozásában bolygónk erőforrásainak megőrzéséért.

A megbeszélések két ülés keretében zajlottak, két külön témában:

  • körforgásos gazdasági stratégiák kialakítása,
  • körforgásos gazdaság a gyakorlatban – vállalati példák.

A rendezvényen felszólaltak:

  • az esemény házigazdái: Marjut AKOLA, a Finn Köztársaság romániai nagykövete és Borbély László államtanácsos, a kormány Fenntartható Fejlődés Főosztályának koordinátora,
  • Jyrki KATAINEN, a Sitra Finn Innovációs Alap elnöke, az Európai Bizottság volt alelnöke,
  • Claudiu NĂSUI, gazdasági, vállalkozási és turisztikai miniszter,
  • Róbert-Eugen SZÉP, a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium államtitkára,
  • PETROVA, az Európai Bizottság környezetvédelmi, óceán- és halászati biztos kabinetjének tagja, 
  • Kari HERLEVI, a Sitra Finn Innovációs Alap projektmenedzsere, 
  • Alessio MENEGAZZO, a romániai Enel-vállalatok fenntarthatósági és intézményi ügyekkel foglalkozó igazgatója,
  • Romániai és Finnországi vállalatok képviselői.

 

kapcsolódó

Hírlevél