Benedek Zakariás: helyi igényekre épüljenek az ITI stratégiák

Benedek Zakariás: helyi igényekre épüljenek az ITI stratégiák

Közelebb vinné az önkormányzatokhoz és helyi szervezetekhez az RMDSZ az EU-s alapokat. A 2021-2027-es időszakban továbbá szorgalmazza, hogy helyben dolgozzák ki az EU-s forrásokból történő fejlesztésekről szóló integrált területfejlesztési stratégiákat. Ezért törvénytervezetet dolgozott ki és iktatott a parlamentben az RMDSZ, amelynek értelmében lehetővé tennék, hogy a helyi igényekre épülő integrált fejlesztési stratégiák kidolgozása helyi szinten történjen, valamint ezt összekapcsolják az egy vagy több operatív program prioritási tengelyeiből származó támogatásokkal.

Benedek Zakariás, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese elmondta, hogy az integrált fejlesztési stratégia, vagy az Integrált Területi Beruházás (ITI) egy intézkedéscsomag, amely gyakorlatilag egységesen irányítja az egyes fejlesztési területeken lehívott EU-s alapok helyben való felhasználását. Ilyen területek például a gazdaság, turizmus, oktatás és mások.

„Az RMDSZ által kidolgozott törvényben megadjuk a lehetőséget, hogy a Hargita és a Kovászna megyei Közösségi Fejlesztési Társulások dolgozhassák ki és ültethessék gyakorlatba a helyi igényekre épülő ITI stratégiában foglalt fejlesztéséket. Erre eddig nem volt lehetőség. Továbbá a törvénytervezet előírja azt is, hogy a pénzügyminisztérium támogatja ezeket a kistérségi társulásokat” – mutatott rá Benedek Zakariás, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese, a törvénytervezet kidolgozója.

A törvénytervezet a szakbizottsági viták után kerül a plénum asztalára.

kapcsolódó

Hírlevél