Az egyszerű feltételeknek köszönhetően 1,92 milliárd euróra pályáztak az önkormányzatok a fejlesztési minisztériumnál

Az egyszerű feltételeknek köszönhetően 1,92 milliárd euróra pályáztak az önkormányzatok a fejlesztési minisztériumnál

1,92 milliárd euróra érkezett finanszírozási kérés a fejlesztési minisztériumhoz éjfélig, a pályázati határidő lejártáig – jelentette be Cseke Attila RMDSZ-es fejlesztési miniszter. Az önkormányzatok a települések fejlesztésére és környezetbarát infrastruktúrájának kiépítésére kérhettek finanszírozást a szaktárcától a helyreállítási alapból (PNRR).

A minisztérium által rendelkezésre bocsátott egyszerű, átlátható és bürokráciamentes pályázati feltételeknek köszönhetően a pályázás zökkenőmentes volt, az elbírálás gyors, és az első hat finanszírozási szerződést már júniusban, a pályázási határidő lejárta előtt aláírta a szaktárca – tette hozzá Cseke Attila.

A pályázat lezárásáig 4.012 kérés érkezett az összesen 2,73 milliárd eurós keretre. Az önkormányzatok minden rendelkezésre álló erőforrást felhasználtak a hosszabb, elektromos autóbuszok vásárlására, illetve az azokhoz tartozó elektromos töltőállomások és intelligens tömegközlekedési rendszerek beszerzésére, és bicikliutak építésére. Az önkormányzatok továbbá megpályázták az összes rendelkezésre álló finanszírozást a települések fejlődéséhez szükséges településrendezési tervek kidolgozására.

A fejlesztési szaktárcavezető elmondta: a minisztérium előre kiszabott összegeket bocsátott az önkormányzatok rendelkezésére, amelyek eldönthették, hogy mire pályáznak ebből az összegből a helyi közösségek igényei szerint.

A fennmaradó 811 millió euróra újabb pályázatot ír ki a szaktárca. Az önkormányzatok a vidéki középületek felújítására pályázhatnak még, így például a művelődési házak vagy a hivatalok tatarozására, és fiataloknak szánt, környezetbarát lakások építésére is támogatást kínál a fejlesztési minisztérium. Az önkormányzatok ugyanakkor a települések zöldebb infrastruktúrájára is támogatást kérhetnek, amiből villamosokat, mikrobuszokat és kisebb, elektromos autóbuszokat is vásárolhatnak.

Cseke Attila emlékeztetett: a helyreállítási alapból a fejlesztési minisztérium épületfelújítási beruházásokat is támogat, a májusi határidő lejártáig 1.437 finanszírozási kérést kapott a szaktárca 2,42 milliárd euró értékben, és az első 17 finanszírozási szerződést már aláírta. Tegnap indította a szaktárca a helyreállítási alapból finanszírozott új, korszerű és környezetbarát bölcsődeépítési pályázatát is, teljesítve ezzel mind a húsz, a helyreállítási alap kapcsán vállalt határidőt.
 

kapcsolódó

Hírlevél