Az RMDSZ javaslatára döntött a kormány: fejlesztik és bővítik a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházat

Az RMDSZ javaslatára döntött a kormány: fejlesztik és bővítik a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházat

Mai ülésén döntött a kormány: jelentős beruházások indulnak el a következő időszakban a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznál. Egyrészt a tüdőgyógyászat és a járványrészleg új épületet kap, másrészt a sürgősségi osztályt fejlesztik és bővítik, a beruházásokra a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztérium nyújt támogatást.

Az RMDSZ kormányzati munkájának egyik prioritása az egészségügyi intézmények fejlesztése, új kórházak építése– mutatott rá Kelemen Hunor. „Az elmúlt félévben jelentős pénzösszeget fordítottunk erre a célra. A 2021-es állami költségvetés kidolgozásakor pontszerű fejlesztésekre biztosítottunk pénzkeretet, az RMDSZ által vezetett fejlesztési minisztérium pedig azóta is olyan beruházásokat támogat, amelyek új kórházak építésére, régiek bővítésére irányul. És ezt tekintjük feladatunknak a következő években is, a helyreállítási alapból 2,4 milliárd eurót szánunk többek között 30 kórház bővítésére és felújítására, 3 ezer háziorvosi rendelő építésére” – fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.

Cseke Attila fejlesztési miniszter elmondta: a csíkszeredai megyei sürgősségi kórház tüdőgyógyászatának és a járványrészlegének jelenlegi ingatlana mintegy 200 éves,nem felel meg a mai követelményeknek, hiányzik a szellőzési rendszere, és a fűtésrendszer is elavult, ezért van szükség az új épületszárnyra, amely a jelenleginél több betegágyat és új laboratóriumokat is tartalmaz majd. A szükséges 71 millió lejből 68-at a fejlesztési szaktárca biztosít.

További 70 millió lejes támogatásból a Csíkszeredai Megyei Kórház sürgősségi osztályát újítják és bővítik, amelynek jelenleg nincs külön sürgősségi kijárata, de a helikopterleszálló is 12 km-re van a kórháztól.

A fejlesztésnek köszönhetően a betegek jobb, minőségi egészségügyi szolgáltatásokhoz férnek majd hozzá, és abeutalások idejét is csökkenteni lehet. A mai kormánydöntéssel annak az ígéretnek teszünk eleget, amelyet a Hargita megyei látogatás során tettek a kormány RMDSZ-es tagjai” – mutatott rá Cseke Attila.

A kormány mai döntése nyomán elindulhat a közbeszerzési folyamat a két egészségügyi létesítmény felújítására és kibővítésére.

 

kapcsolódó

Hírlevél