A kormány nem kerülheti meg a parlamentet egy olyan döntésben, amely az emberek alapvető jogait korlátozza!

A kormány nem kerülheti meg a parlamentet egy olyan döntésben, amely az emberek alapvető jogait korlátozza!

„Az emberek egészsége és biztonsága a legfontosabb, ezt továbbra is szem előtt tartjuk, az viszont elfogadhatatlan, hogy a kormány megkerüli a parlamentet egy olyan döntéssel, amely az emberek alapvető jogait korlátozza, hiszen erre vonatkozóan egyértelmű alkotmánybírósági döntés született a szükségállapotot kihirdető államelnöki dekrétum kapcsán is” – hívta fel a figyelmet Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.
 
A frakcióvezető hozzátette: a kormány ezzel a hozzáállással akár harmincnaponként kedvére hosszabbíthatja a készenléti állapotot, amely a szabályosnál nagyobb hatalmat biztosít a végrehajtó hatalom számára. „A parlament házbizottságában is azt tartotta fenn az RMDSZ: a parlamentnek véleményt kell mondania a kormány döntéséről, és ahol szükséges, módosítania kell az újabb rendelkezést” – mondta el Cseke Attila.
 
Az RMDSZ-es szenátor továbbá rámutatott: indokolatlan szerinte az egész országra kiterjeszteni a készenléti állapot meghosszabbítását, mint ahogyan az is indokolatlan, hogy a korházak működése korlátozott, és a betegek nem férnek hozzá a szükséges ellátáshoz. Szerinte a kormánynak egy előrelátható, szakaszos, enyhítéseket bevezető tervet kellene kidolgoznia.

kapcsolódó

Hírlevél