A jövő foglalkozásai: bemutatták a városzöldítési szakmák és kompetenciák első atlaszát

A jövő foglalkozásai: bemutatták a városzöldítési szakmák és kompetenciák első atlaszát

A WorldSkills Románia Alapítvány a Kormány Főtitkárságán belül működő Fenntartható Fejlődés Főosztállyal közösen nemzetközi konferenciát szervezett a Szakmák és készségek atlasza a városzöldítés területén című kutatási jelentés bemutatására. A globális felmelegedéssel, a biodiverzitás megőrzésével és az életminőség javulásával összefüggésben az elmúlt években egyre szélesebb körben elterjedt, nemzetközi prioritássá vált a városi zöldítés jelensége.

Egyre több szó esik a nyilvánosság előtt a fenntartható fejlődésről és a klímaváltozással szembeni ellenálló képességről. Ahhoz, hogy az új kihívásokkal szembenézzünk, szakemberekre van szükségünk. Románia az első uniós ország, amely kidolgozta a fenntartható fejlődési szakértő szakmai szabványát. Most van egy atlaszunk a városzöldítési szakmákról. Ezeket legalább két okból kell népszerűsítenünk: a humán erőforrás alapvető fontosságú a fenntartható fejlődésre való átmenetben; a romániai fiataloknak meg kell teremteni a lehetőséget, hogy karriert építhessenek saját országukban.” - nyilatkozta Borbély László.

A közintézményeknek a zöld és a digitális átállásban szakértő munkatársai lehetnek, mondta felszólalásában Violeta Vijulie, Köztisztviselők Országos Szövetségének elnöke. A konferencián felszólalt Roelof Van Ees, a Holland Királyság romániai nagykövete is, közigazgatási szakemberek, az üzleti szféra képviselői illetve a városzöldítést támogató területek szakemberei.

Az eseményen 3 panelben a 14 meghívott előadó és a 3 moderátor a következő témákat fejtették ki: Fejlesztési perspektívák a városzöldítés területén - Lehetőségek, kihívások, megoldások, Miért olyan fontos a szakmai fejlődés a városzöldítés területén?, Szakmai képzés a városzöldítés fejlesztéséért.

A kutatási jelentés következtetései és ajánlásai a következők:

  • A városzöldítés természetalapú, fenntartható fejlődést támogató megoldásként definiálható;
  • A városzöldítés elemei megtalálhatók a tereprendezés, építészet, urbanisztika, építőipar, kertészet területére jellemző konkrét tevékenységekben, de szükséges új tevékenységekkel bővíteni;
  • A városzöldítés szempontjából releváns foglalkozási spektrum kiterjeszthető a következő területekre is: biológia, földrajz, geodézia, szociológia, közgazdaságtan, politológia, közigazgatás, oktatás, humán erőforrás, szociális támogatás.

 

Az atlasz teljes terjedelmében itt tekinthető meg. 

A teljes konferencia megtekinthető itt.

 

kapcsolódó

Hírlevél