A csődtől menti meg az önkormányzatokat az a sürgősségi rendelet, amelyet az év utolsó előtti napján fogadott el a kormány

A csődtől menti meg az önkormányzatokat az a sürgősségi rendelet, amelyet az év utolsó előtti napján fogadott el a kormány

Nem állnak le a munkálatok, és a csődtől menti meg az önkormányzatokat az a sürgősségi rendelet, amelyet az év utolsóelőtti napján fogadott el a kormány – mutatott rá Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter. 1031 beruházás állna le év végén az intézkedés hiányában, ezekre ad két év halasztást az elfogadott, a Helyi Fejlesztések Országos Programjának első fejezetét érintő jogszabály. „Azért volt szükség a halasztásra, mert különben azok a beruházások, ahol már kifizetésre került a fejlesztés egy része,leállnának, és az önkormányzatok vissza kellene fizessék az államkasszába az elköltött pénzt, több mint 4 milliárd lejt összesen. Sok önkormányzatot ez a csőd szélére sodorna” – mutatott rá Cseke Attila. 

A sürgősségi kormányrendelet továbbá arra is lehetéséget ad, hogy indokolt esetben, 30 napon belül költségvetéskiegészítést kérjenek az önkormányzatok ezekre a beruházásokra. „Például ott, ahol az építkezésipari béremelések többletköltséget jelentenek a munkálatok kivitelezésében, az önkormányzat költségvetéskiegészítést kérhet” – mondta el a miniszter. A rendelkezés a Helyi Fejlesztések Országos Programjának első fejezetéhez tartozó beruházásokra érvényes. 

A rendelet ugyanakkor azt írja elő, hogy az önkormányzatok, amennyiben rendelkeznek a szükséges erőforrásokkal, saját költségen haladjanak a befektetéssel, amikor az államkassza nem tudja utalni az előírt összegeket. A pénzt az önkormányzatok utólag visszakapják az államkasszából. 

kapcsolódó

Hírlevél