A SME Europe újabb felmérést készít a KKV-szektor helyzetéről

A SME Europe újabb felmérést készít a KKV-szektor helyzetéről

A hazai kis- és középvállalkozókat arra kérik, hogy kapcsolódjanak be az Európai Néppárt gazdasági szervezetének, a SME Europe által indított uniós szintű felmérésébe, az így összegyűjtött válaszokat kiértékelve  a szervezet megfogalmazza ajánlásait az európai intézmények felé – hívta fel a figyelmet hétfőn Winkler Gyula, az RMDSZ EP-képviselője, a SME Europe első alelnöke.pre

Tíz hónappal ezelőtt hozta az EU az első intézkedéseket, amelyek célja a koronavírus járvány okozta gazdasági károk visszaszorítása volt. Tavaly tavasszal a SME Europe kérdőív alapú felmérést végzett az unió tagországaiban, amelyet most megismétlünk. Arra kérjük az európai kis- és közepes vállalkozókat, hogy töltsék ki a kérdőívet. Úgy vélem, fontos, hogy a hazai vállalkozók is hallassák hangjukat, ugyanis a válaszokra alapozva fogalmazunk meg egy sor ajánlást, amelyeket az európai intézményekhez juttatunk el” – fejtette ki Winkler Gyula.

A SME Europe által összeállított kérdőívet az alábbi linken lehet elérni, a kitöltés határideje február 15.

Az Európai Néppártnak és a néppárt parlamenti képviselőcsoportjának kiemelt prioritása 2021-re a munkahelyek megtartása és újak létrehozása. Ennek érdekében számos területen lesz kezdeményezése az EPP-nek és az EPP Képviselőcsoportnak, a KKV szektor az egyik ilyen fontos cselekvési vonal. Ebben a kontextusban pedig a SME Europe továbbra is biztosítja az üzleti környezet és az európai döntéshozók közvetlen kapcsolatát” – mondta az EP-képviselő. Mint hozzátette, a hamarosan véglegesítésre kerülő nemzeti helyreállítási és rezilienciaépítési terveknek a KKV ágazatot horizontális prioritásként kell kezelniük. „A következő hónapokban az európai kormányok véglegesíteni fogják a nemzeti helyreállítási és rezilienciaépítési terveket. Az európai prioritások egyértelműek: a digitalizáció és a fenntartható gazdaság, amely támogatja az éghajlatváltozás elleni küzdelmet. Ilyen európai keretezésben kell a nemzeti terveknek a KKV ágazatot horizontális prioritásként kell kezelniük. Ennek érdekében leszünk továbbra is aktívak a SME Europe keretében, életképes ajánlásokat kidolgozva, amelyek gyakorlatba ültetésével a mostani válságot új lehetőségekké alakítják az európai kkv-k számára” – emelte ki Winkler Gyula.

 

A SME Europe korábbi tanulmányát a koronavírus-járvány gazdasági következményeiről 2020 májusában tették közzé. Akkor a SME Europe négy fejezetre tagolta ajánlásait: pénzügyi forrásokhoz való hozzáférés, egyszerűsített ügyintézés, az EU belső piacának újraépítése és az infrastrukturális fejlesztés. A tanulmány elérhető az alábbi linken.

kapcsolódó

Hírlevél