A Magyar Szórvány Napját ünnepeltük Hunyad megyében

A Magyar Szórvány Napját ünnepeltük Hunyad megyében

Büszkék lehetünk mi, Hunyad megyei magyarok, hiszen az elmúlt évtizedben számos olyan kezdeményezést fogalmaztunk meg, amelyek ma Erdély és Kárpát-medence szerte ismertek és elismertek. A demográfiai fogyás ellenére erősödött a magyar intézményrendszer, ami azt is jelzi, hogy akik vagyunk, meg akarunk maradni magyarként, konok kitartással küzdünk azért, hogy legyen magyar jövő a szórványban – fogalmazott Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke péntek délután Déván, ahol a Téglás Gábor Elméleti Líceumban rendezvénysorozattal ünnepelték a Magyar Szórvány Napját, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születése napján.

Az eseménysor az elemi tagozat diákjainak előadásával kezdődött, Kocsis Attila iskolaigazgató vezette fel a Hunyad megyei magyar jövőt biztosító gyerekek fellépését, kiemelve, hogy a magyar nyelvű líceum az elmúlt években a megyeszékhely egyik legjobb eredményeket elérő, jól felszerelt iskolává nőtte ki magát, amely nemcsak tanintézmény, hanem a magyar közösség fontos centruma. A Pimpimpáré gyermekkórus mutatta be műsorát Lengyel Izabella és Széll Bíborka vezetésével, Osváth Piroska, Domokos-Újfalvi Anna-Mária, Máthé Imola és Csatlós Erzsébet tanítók közreműködésével. 

Ezt követően ünnepi küldöttgyűlést tartott az RMDSZ Hunyad megyei szervezete, amelyen 106 küldött vett részt a 16 helyi szervezet képviseletében. A jelenlévők kielemezték az elnökválasztás Hunyad megyei eredményeit, majd Winkler Gyula megyei elnök a következő évi önkormányzati és parlamenti választásról beszélt, hangsúlyozva, hogy el kell kezdeni az előkészületeket annak érdekében, hogy megőrizzék, javítsák az önkormányzati jelenlétet Hunyad megyében. A testületben tisztújításra is sor került, Borsai Zoltán, Samoilă Karin, Antal Amália és Burján Gergely folytatja alelnöki munkáját, ifjúsági alelnökként Kacsó-Doboly Izabella kezdi meg tevékenységét. Az MKT elnöke és az SZKT választott tagja továbbra is Széll Lőrincz maradt. A szórvány-napi küldöttgyűlés alkalmat teremtett arra is, hogy elemezzék a szórvány cselekvési terv Hunyad megyei eredményeit, megvalósításait, javaslatokat megfogalmazva az új dokumentumhoz, amelyet Aradon fogadnak el a szórványmegyék képviselői.

A Magyar Szórvány Nap pénteken este Déván a Szent Antal Közösségi Házban Vaszi Levente kósteleki népdalénekes fellépésével folytatódott, amikor „a keleti végek találkoztak a déli végekkel, egy gyümölcsöző, erősítő találkozás keretében”. Szombaton a zsil-völgyi magyarok ünneplik meg a Magyar Szórvány Napját, Lupényban az Összetartozunk székely-szórvány partnerség keretében, Kovászna Megye Tanácsának támogatásával a háromszéki Tisztás néptáncegyüttes lép fel.  

kapcsolódó

Hírlevél