300 millió euróval támogatjuk az élelmiszeriparban és építőiparban tevékenykedő kis és közepes vállalkozásokat – megjelent a végleges pályázati kiírás

300 millió euróval támogatjuk az élelmiszeriparban és építőiparban tevékenykedő kis és közepes vállalkozásokat – megjelent a végleges pályázati kiírás

Megjelent a kis és közepes vállalkozásoknak szóló, 411 bis pályázatként ismert támogatási keret végleges kiírása, amelynek keretösszege 300 millió euró.  Ezt az összeget az Európai Projektek és Beruházások Minisztériuma uniós forrásokból fedezi.  A támogatásra az élelmiszer és építőiparban tevékenykedő, jó gazdasági mutatókkal rendelkező kis és közepes vállalkozások jogosultak.

„A járványhelyzet, a szomszédban dúló háború nagyon nehéz helyzetbe hozta nemcsak az embereket, hanem a vállalkozókat is. Szerencsére azonban voltak olyan vállalkozások, amelyek a nehéz körülmények ellenére is megállták a helyüket és jól teljesítettek. Most rajtunk a sor, hogy segítsük őket a fejlődésben, támogassuk a befektetéseiket annak érdekében, hogy újabb és újabb munkahelyeket hozzanak létre”- nyilatkozta Hegedüs Csilla, az Európai Projektek és Beruházások Minisztériumának RMDSZ-es államtitkára.

Pályázni két kategóriában lehet:

  1. Élelmiszeriparban tevékenykedő kkv-k, ahol a támogatási keretösszeg 89 535 149 euró
  2. Építőiparban tevékenykedő kkv-k, ahol a támogatási keretösszeg ugyancsak 89 535 149 euró

Mindkét kategóriában fennáll a felülszerződés lehetősége, így összesen közel 300 millió euróra lehet szerződést kötni majd. A közepes vállalkozások esetében 30-60% önrész biztosítása szükséges, míg a mikro- és kisvállalkozásoknál 25-50% között kell legyen az önrész, régiótól függően.

A támogatás értéke a 2021-es pénzügyi évben elért forgalom legfeljebb ötszöröse lehet, a vállalkozások pedig 50.000-500.000 euró közötti összegre pályázhatnak. A kiírásban megszabott feltételek szerint a támogatást berendezések korszerűsítésére, digitalizálásra, szállítóeszközök vásárlására, illetve energiamegtakarítással kapcsolatos beruházásokra lehet felhasználni.

A végső pályázati útmutató elérhető a minisztérium honlapján.
A pályázatokat október 7-étől lehet majd benyújtani.

 

 

 

kapcsolódó

Hírlevél