Főoldal > Hírek
Az oktatási intézmények jelentik a Brassó-Hunyad szórvány-együttműködés gerincét
2012.04.21. | Ifjúság , Brassó , Oktatásügyek , Hunyad

Az RMDSZ Brassó és Hunyad megyei szervezeteinek kezdeményezésére, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége együttműködésével szombaton délelőtt került sor a két megye szórványpartnerségének rendezvényeire.

Továbbra is napirenden az emberi jogok és az uniós szociális biztonsági rendszerek kérdése Strasbourgban

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén, kedden, április 17-én, Az emberi jogok világbeli helyzetéről és az Európai Unió ezzel kapcsolatos politikájáról szóló éves jelentés kapcsán vitatkoztak az EP képviselők, különös tekintettel az EU emberi jogi stratégiai politikájára gyakorolt hatásra.

A kulturális örökségvédelem nem ismer határokat a Kárpát-medencében
2012.04.20. | Kultúra , Műemlékvédelem

Kelemen Hunor szövetségi elnök, kulturális és örökségvédelmi miniszter április 20-án, pénteken, Budapesten részt vett a Magyar Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal által, a műemlékvédelmi világnap alkalmából szervezett bizottsági nyílt napon.

A kisebbségi európai állampolgári kezdeményezésről tárgyalt az EP kisebbségi intergroupja

Az Európai Parlament kisebbségi frakcióközi munkacsoportja pénteken délelőtt első alkalommal tűzte napirendre a kisebbségi tematikájú európai állampolgári kezdeményezést.

Turizmus és erdőgazdálkodás – egymást erősítő tényező - Nemzetközi konferenciát rendeztek Gyergyócsomafalván a Föld Napja alkalmából

Föld Napja Nemzetközi Konferenciát tartottak április 19-én Gyergyócsomafalván a helyi Borsos Miklós Művelődési Otthonban. A konferenciát Hargita Megye Tanácsának Interreg IVC RobinWood Plus európai uniós projektjének Gyergyócsomafalva Polgármesteri Hivatala által megnyert Sharewood nevű alprojekt keretében szervezte meg a helyi tanács.

Kelemen Hunor szövetségi elnök Mihai-Răzvan Ungureanu kormányfővel találkozott
2012.04.19. | Aktuálpolitika

Április 19-én, csütörtökön délután többek között a jövő héten sorra kerülő bizalmatlansági indítványról egyezetett Kelemen Hunor szövetségi elnök és Mihai-Răzvan Ungureanu miniszterelnök. A kétoldalú találkozót a kormányfő kezdeményezte, aki a koalíció pártjaival és képviselőivel találkozott a mai nap során.

Magyar polgármestert Vajdahunyad városának!

Vajdahunyadon Bende Barna kórházigazgató az RMDSZ és az USL támogatásával független jelöltként indul a polgármesteri tisztség elnyeréséért. Ezt a jelölt és az őt támogató alakulatok vezetői jelentették be ma koradélutáni vajdahunyadi sajtótájékoztatójukon.

Az RMDSZ továbbra is népszerű Brassó megyében
0000.00.00. | Brassó

Brassó megye magyar politikai szervezetre voksoló magyar szavazói 90% fölött választanák az RMDSZ-t a közelgő önkormányzati választáson – derült ki abból a magyarság körében 2012. március 15-31. között végzett közvélemény kutatásból, amelyet 1000 fős reprezentatív mintán végeztek 3,5%-os hibahatárral. A felmérés keretében Brassó, illetve Négyfalu és Alsórákos választókorú magyar polgárait kérdezték meg a település fejlődéséről, a megoldásra váró problémákról, politikai képviseleti opcióikról és országos aktuálpolitikai témákról.

Mindhárom jelentős magyar közösség lakta településen az RMDSZ 90% feletti bizalmat élvez azon magyarok körében, akik magyar politikai szervezetre adnák le voksukat. A közvélemény kutatás adatai szerint a magyar választók román pártokra való voksolási tendenciája és a választásoktól való távolmaradási széndéka jelentős. A megkérdezettek körében a másik két magyar szervezet, az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt támogatottsága összességében kisebb a román pártok támogatottságának felénél.

A felmérés eredményei a 2008-as választási erdeményekehez hasonlóak, amikor külön listán indultak az RMDSZ és az MPP jelöltjei, a Szövetség akkor a magyar voksok 91,6%-át szerzte meg, az MPP pedig a  8.4%-át.

„A felmérésből kiderül, hogy több magyar szervezet indulása óriási felelőtlenséget jelent a szórványban, hiszen a magyar politikai szervezeteknek nem egymással kell harcolniuk, hanem a román pártokkal és a választói távolmaradással. Ellenkező esetben azt kockáztatjuk, hogy képviselet nélkül maradunk. Ezért komoly kihívás mindannyiunk számára a magyar választók mozgósítása, a közösségi ügyekbe való beleszólás ösztönzése” – értékelte a közvélemény kutatás eredményeit Kovács Attila, az RMDSZ Brassó megyei szervezetének elnöke.