Főoldal > Hírek
Kelemen Hunor szövetségi elnök Mihai-Răzvan Ungureanu kormányfővel találkozott
2012.04.19. | Aktuálpolitika

Április 19-én, csütörtökön délután többek között a jövő héten sorra kerülő bizalmatlansági indítványról egyezetett Kelemen Hunor szövetségi elnök és Mihai-Răzvan Ungureanu miniszterelnök. A kétoldalú találkozót a kormányfő kezdeményezte, aki a koalíció pártjaival és képviselőivel találkozott a mai nap során.

Magyar polgármestert Vajdahunyad városának!

Vajdahunyadon Bende Barna kórházigazgató az RMDSZ és az USL támogatásával független jelöltként indul a polgármesteri tisztség elnyeréséért. Ezt a jelölt és az őt támogató alakulatok vezetői jelentették be ma koradélutáni vajdahunyadi sajtótájékoztatójukon.

Az RMDSZ továbbra is népszerű Brassó megyében
0000.00.00. | Brassó

Brassó megye magyar politikai szervezetre voksoló magyar szavazói 90% fölött választanák az RMDSZ-t a közelgő önkormányzati választáson – derült ki abból a magyarság körében 2012. március 15-31. között végzett közvélemény kutatásból, amelyet 1000 fős reprezentatív mintán végeztek 3,5%-os hibahatárral. A felmérés keretében Brassó, illetve Négyfalu és Alsórákos választókorú magyar polgárait kérdezték meg a település fejlődéséről, a megoldásra váró problémákról, politikai képviseleti opcióikról és országos aktuálpolitikai témákról.

Mindhárom jelentős magyar közösség lakta településen az RMDSZ 90% feletti bizalmat élvez azon magyarok körében, akik magyar politikai szervezetre adnák le voksukat. A közvélemény kutatás adatai szerint a magyar választók román pártokra való voksolási tendenciája és a választásoktól való távolmaradási széndéka jelentős. A megkérdezettek körében a másik két magyar szervezet, az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt támogatottsága összességében kisebb a román pártok támogatottságának felénél.

A felmérés eredményei a 2008-as választási erdeményekehez hasonlóak, amikor külön listán indultak az RMDSZ és az MPP jelöltjei, a Szövetség akkor a magyar voksok 91,6%-át szerzte meg, az MPP pedig a  8.4%-át.

„A felmérésből kiderül, hogy több magyar szervezet indulása óriási felelőtlenséget jelent a szórványban, hiszen a magyar politikai szervezeteknek nem egymással kell harcolniuk, hanem a román pártokkal és a választói távolmaradással. Ellenkező esetben azt kockáztatjuk, hogy képviselet nélkül maradunk. Ezért komoly kihívás mindannyiunk számára a magyar választók mozgósítása, a közösségi ügyekbe való beleszólás ösztönzése” – értékelte a közvélemény kutatás eredményeit Kovács Attila, az RMDSZ Brassó megyei szervezetének elnöke.

Új RMDSZ-székház a Brassó megyei Pürkerecen
2012.04.19. | Brassó

Nevesítették a kézdivásárhelyi RMDSZ tanácsosjelöltjeit
2012.04.19. | Kézdivásárhely

Április 18-án, szerdán döntött a kézdivásárhelyi RMDSZ választmánya a helyi tanácsosjelöltekről. A jelöltek listáját többségében olyan emberek alkotják, akik eddig nem vállaltak politikai szerepet, de sokat tettek a közösségért.

Borbély: 22 év alatt nem lehet elbújni
2012.04.18. | Aktuálpolitika

Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke tegnap este Mihai Gâdea meghívottja volt az Antena3 hírtelevízióban.  A nemrég lemondott környezetvédelmi és erdészeti miniszter a műsorban beszélt többek közt az ellene felhozott vádakról, és arról is, hogy személyesen, magánemberként hogyan érintette őt a vád.

Magyarként élni Erdélyben - Tájékoztató körutat szervez az RMDSZ és a MIÉRT
2012.04.18. | RMDSZ , MIÉRT , Nyelvi jogok

2012. április 25–május 15 között az RMDSZ népszerűsítő, tájékoztató körutat indít, amelynek során a Nyelvi Jogok című kiadványt juttatja el minél több erdélyi magyar családhoz, a nyelvi jogok érvényesítésének fontosságára hívja fel a figyelmet – jelentette be mai, kolozsvári sajtóértekezletén Kovács Péter főtitkár.

Minden magyarnak joga van, hogy magyarként éljen Erdélyben - A Nyelvi Jogok című kiadványt mutatták be Kolozsváron

A Nyelvi Jogok azt bizonyítja, hogy a kis lépések politikája működik: lehet erre legyinteni, el lehet mondani, hogy ez nem ér semmit, de a kiadványban szereplő nyelvi jogok tulajdonképpen 64 kis lépés eredménye, ezek léteznek, ezekkel lehet élni – fogalmazott Kovács Péter április 18-án Kolozsváron.