Főoldal > Hírek
Együtt ünnepeltünk a besztercei magyarsággal - Az összetartozásra nagyobb szükség van, mint valaha
2012.05.13. | Hargita , Beszterce

Egész napos rendezvénysorozattal ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját a besztercei Magyar Ház május 12-én, szombaton. Az összetartozás jegyében rendezvényüket támogatta és velük ünnepelt Hargita Megye Tanácsa is.

Minden bánsági magyar számít!

„Az elért jogokat nem elég megszerezni, meg is kell védeni azokat, az eredményeket nem elég elérni, meg is kell tartani azokat. Ezért az RMDSZ által biztosított képviselet minden szinten kulcsfontosságú. Ezért van most az ébredés ideje, ezért van most az RMDSZ zászlaja alatti szolidaritás és összefogás ideje” – hangsúlyozta Winkler Gyula EP-képviselő szombaton, Temesváron, ahol részt vett Halász Ferenc, az RMDSZ Temes megyei elnökének meghívására, a megyei kampányindító rendezvényen és a Bánsági Magyar Napok záróestjén.

A tehetséget nem utólag, hanem a maga idejében kell méltányolni - Tizedik alkalommal adták át a Communitas Alapítvány Alkotói Ösztöndíjait
2012.05.13. | Communitas

Mi, erdélyiek, büszkék vagyunk saját szellemi, tudományos, irodalmi múltunkra, szellemi nagyjainkra, de a tehetséget utólag elismerni nem nehéz: ami fontos és nehéz,  hogy a tehetséget a maga idejében méltányoljuk, ehhez járul hozzá a Communitas Alapítvány Alkotói Ösztöndíja – jelentette ki Markó Béla, az Ösztöndíjbizottság elnöke szombaton, az idei Alkotói Ösztöndíjak ünnepi átadásán.

Ne felejtsük az egységre szerződő honfoglalók bölcsességét - Felavatták Árpád fejedelem szobrát Székelyberében
2012.05.13. | Megemlékezés

Olyan korban élünk, amikor nem szabad elfelejtenünk Árpád vezér és az egységre szerződő honfoglaló magyarok bölcsességét: azt a bölcsességet, azt a tudást, hogy vannak célok, amelyekért  el kell felejteni a csoportérdekeket, és alá kell rendelni magunkat egyetlen közös döntésnek, mert másképpen nem fogunk boldogulni.  A történelem változik, a helyzetek változnak, a kötelességek és a felelősségek azonban most is ugyanazok – jelentette ki Markó Béla szombaton, Székelyberében, Árpád fejedelem szobrának ünnepi felavatásán.

Van még ereje a bánsági magyar közösségnek - kampánynyitó Temes megyében

A Temes megyei RMDSZ május 12-én mutatta be jelöltjeit a bánsági magyar közönségnek. A kampányindítóra a Bánsági Magyar Napok szombat esti néptáncgálájának keretén belül került sor, a helyi és megyei tanácsosjelöltek mellett a rendezvényen Halász Ferenc megyei tanácselnökjelölt és Wikler Gyula európai parlamenti képviselő is szólt a bánsági magyarokhoz.

Hegedüs Csilla: az RMDSZ céljait az erdélyi magyarok fogalmazzák meg - Bemutatkoztak a Szövetség Arad megyei jelöltjei

Erős és felkészült önkormányzati képviselet jelenítette meg az elmúlt években az Arad megyei magyarság érdekeit, és cselekedett akarata érvényre juttatásáért. Most sincs ez másképp: felkészült, többszörösen bizonyított jelöltek vállalkoznak arra, hogy az elkövetkező négy évben tovább érvényesítsék az itt élő magyarok céljait, az eddig elért eredmények tárát továbbiakkal gazdagítsák – jelentette ki Hegedüs Csilla, az RMDSZ kulturális kérdésekért felelős főtitkárhelyettese a Szövetség aradi kampányindító rendezvényén.

Alfalu: Kerekasztal-beszélgetéssé hízó gazdafórum

A félig önellátó gazdaságokat illetve a fiatal gazdák vidéki letelepedését segítő 141-es és 112-es intervenciós csomagokat mutatta be a szombati gyergyóalfalvi gazdafórumon többek között Tánczos Barna államtitkár, Haschi András, a mezőgazdasági ügynökség megyei igazgatója. A fórum kétórás kerekaszttallá „hízott”: és a friss kapcsolatrendszeren izmosodva fejlődik.

Méltón őrzik Fejér Ákos emlékét Mikóújfaluban
2012.05.12. | Kovászna , Megemlékezés

Hajthatatlan ember volt, aki nem ismert lehetetlent. “Mindent lehet, csak akarni kell” volt a jelmondata, amely mondásra rá lehet fűzni egész életét és munkásságát, hiszen soha nem maradt csak az akarattal, hanem azokat tettekké formálta. Ezekkel a szavakkal emlékeztek meg Fejér Ákos tanárról a mai mikóújfalusi emlékünnepségen, amelyen kopjafát állítottak és a felújított kultúrotthon átadására is sor került.