Főoldal > Hírek
A dél-tiroli németek a romániai magyarság stratégiai partnerei
2012.01.22. | Külkapcsolatok

A romániai magyar és a dél-tiroli német közösséget a történelmi előzmények és a közösségeik európai jövőjébe vetett hite köti össze, éppen ezért az európai cselekvés terén egymás stratégiai partnerei – állapították meg csütörtökön Bolzanoban, Dél-Tirol autonóm tartomány székhelyén tartott találkozójukon Martha Stocker, a dél-tiroli Néppárt (SVP) alelnöke és Vincze Loránt, az RMDSZ nemzetközi kapcsolatokért felelős titkára. A találkozón a szervezet főtitkára, Philipp Achammer is jelen volt.

EU-s kisebbségvédelmet a romastratégia mintájára

Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) 2012-es januári plenáris ülésszakát a törvényhozási ciklust felező, tisztújító választások dominálták. Új elnök került a Ház élére, de megújult a szakbizottságok, a munkacsoportok vezetősége, illetve a munkacsoportok koordinátorainak sora is.

Hegyi forrás vízvezetéken - Hiánypótló beruházást adtak át Gyimesfelsőlokon
2012.01.21. | Csík terület , Infrastuktúra

Több mint kétmillió lej értékű beruházást adtak át január 21-én, szombaton Gyimesfelsőlokon. A 15 és fél kilométer hosszú vízvezeték építését a 2006/7-es kormányrendelet alapján finanszírozták, és a község öt településrészét szolgálja ki: Komjátot, Tatrosforrást, Gyimesfelsőlokot, Görbét és Alszeget. A vizet a hegyi források befogásával nyerik, két 200 köbméteres víztároló tartályba gyűjtik, amelyekből, egy-egy víztisztító házon keresztül, szabadeséssel jut el a háztartásokba.

Az RMDSZ erőteljes támogatottsága azt jelzi, hogy az erdélyi magyarság nagyon pontosan tudja, mi az érdeke - Kelemen Hunor szövetségi elnök az ETV-ben

Az RMDSZ továbbra is magas, közel 8o%-os támogatottsága egyértelműen azt mutatja, hogy az erdélyi magyarok nagyon pontosan látják, mi az érdekük, fontos számukra, hogy erős és egységes parlamenti képviseletük legyen, mert tudják: másképp a dolgok gyorsan megváltoznának ebben az országban  – jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke pénteken, az Erdélyi Magyar Televízió Többszemközt című műsorában.

2012 – Bod Péter Emlékév
2012.01.20. | Kovászna

Idén Bod Péter 300. születési évfordulóját ünnepeljük, ennek tiszteletére több háromszéki településen lesznek rendezvények a Bod Péter Megyei Könyvtár koordinálásával, ugyanakkor az évforduló jegyében zajló programok lesznek Gyulafehérváron, Magyarigenben, Marosvásárhelyen, Budapesten stb., amelyek egy része a Kovászna Megye Tanácsa által lebonyolított szórványprogram kulturális vetületét is erősíti.

A romániai nyelvi jogok alkalmazása a FUEN által Dél-Tirolban szervezett kisebbségi konferencia egyik témája
2012.01.19. | Külkapcsolatok , Nyelvi jogok , FUEN

Kétnapos konferenciát szervezett január 17-18. között a nyelvi jogokról az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója, a FUEN, amelynek az RMDSZ is aktív tagja. A Szövetséget a konferencián Vincze Loránt nemzetközi kapcsolatokért felelős titkár képviselte, aki a romániai nyelvi jogok kérdésköréről beszélt, ismertetve a romániai magyarság általános helyzetét, a meglévő nyelvi jogokat, az anyanyelvhasználatban felmerülő dilemmákat és sztereotípiákat.

Ki kell használni az anyanyelvű oktatási számára kínálkozó minden törvényes lehetőséget
2012.01.20. | Maros , Oktatásügyek

- Az új oktatási törvény alkalmazásának késlekedése ellenére, alapvető célunk, hogy mostantól fogva a magyar nyelvű oktatás terén minél teljesebben éljünk a jogszabály által nyújtott lehetőségekkel, kihasználjunk minden olyan jogot, esélyt, amelyet ez a törvény biztosít számunkra, és ebben nagy szükség van a magyar pedagógusok és önkormányzati vezetők munkájára – jelentette ki Markó Béla miniszterelnök-helyettes pénteken, Marosvásárhelyen.

Erdély 2020 – konkrét gazdasági-fejlesztési terv az erdélyi magyar emberek jólétéért
2012.01.20. | RMDSZ , gazdaság , Erdély 2020

Kelemen Hunor szövetségi elnök és Winkler Gyula európai parlamenti képviselő a sajtó számára ismertette az „Erdély 2020” című, a Szövetség gazdaságélénkítő és fejlesztési tervét.  Az RMDSZ Gazdasági Tanácsa 2011. december 16-án, Sepsiszentgyörgyön döntést hozott egy erdélyi fejlesztési stratégia és terv megalkotásáról 2012 első felében, amely konkrét munkaprogramot tartalmaz.