Főoldal > Hírek
Az RMDSZ javaslatára a vidéki kórházak is képezhetnek rezidens orvosokat
2018.12.12. | Képviselőház

Rezidensképző központokká válhatnak a vidéki kórházak is azt követően, hogy elfogadta szerdán a képviselőház az RMDSZ erre vonatkozó javaslatát. A rendelkezés a betegek és az orvos szakma számára egyaránt kedvező: egyrészt javul a betegellátás vidéken, hiszen egy oktató kórház előbb-utóbb jobban felszerelt lesz, és a rezidensképzés által vidékre visszük az egyetemi központok tudását. Másrészt kívánatosabbá válik a rezidensek számára, hogy szülőföldjükön tervezzenek, és a rezidensképzés által az oktatói pálya lehetőségét ajánljuk fel a hazaköltöző orvosoknak, magyarázta Vass Levente, a törvénymódosítás kezdeményezője.

Hegedüs Csilla: meg kell őriznünk örökségünket, be kell mutatnunk értékeinket
2018.12.12. | Kultúra

Az erdélyi magyar közösség érdeke az, hogy települései és régiói lendületesen fejlődjenek, hogy közösségünk tagjai biztonságban érezzék magukat és családjaikat. Erdély pedig egy olyan erős Európában érdekelt, amely kiáll az őshonos kisebbségek védelmében, s amely az európai kultúrát gazdagító, értékalkotó közösségként tekint ránk” – emelte ki szerdán Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke a Szövetség Szeben megyei Szervezetének kongresszusi küldötteit jelölő gyűlésén Medgyesen.

Művészettel az erőszak ellen
2018.12.12. | RMDSZ Nőszervezet

Az RMDSZ Nőszervezetének szervezésében tizenegy erdélyi városban közel 2000 ember előtt mutatta be új, Betonpárnák - slam poetryvel az erőszak ellen című előadását a  Nest – Erdélyi Összművészeti Gyűjtőpont. A Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom (NEEEM) részeként szervezett turné fő üzenete: van segítség a bántalmazott nők számára!

Sógor Csaba: az EU kettős mércével kezeli a schengeni csatlakozás folyamatát
2018.12.11. | Európai Parlament

Az egész EU számára negatív következményekkel jár Románia és Bulgária schengeni csatlakozásának késleltetése – áll az Európai Parlament szerdán elfogadott jelentésében. Az EP-képviselők állásfoglalásban emlékeztetik az uniós intézményeket, hogy a két ország 2011-ben teljesítette a schengeni vívmányok teljes körű alkalmazásához szükséges valamennyi feltételt.

„2030 most kezdődik” – Bemutatták Románia Fenntartható Fejlődési Stratégiáját
2018.12.11. | Környezetvédelem

A Fenntartható Fejlődés Főosztály szervezésében tegnap került sor Románia Fenntartható Fejlődési Stratégiájának hivatalos bemutatójára. A stratégia magába foglal egy sor ajánlást, amely biztosítja az Agenda 2030 gyakorlatba ültetését Romániában.

A parlament is megszavazta: magyar tanítók oktatják a román nyelvet elemiben
2018.12.10. | Szenátus

Döntőházként szavazta meg a szenátus az RMDSZ közbenjárásával elfogadott sürgősségi kormányrendeletet, amely rendezi a román nyelv oktatásának kérdését – jelentette be hétfőn, december 10-én Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

A helyi közösségek egysége a tét – az Európai Néppárt helyi konzultációját tartották a Közös Agrárpolitika jövőjéről

Nem volt hiábavaló, hogy évekkel ezelőtt, 2014-ben elkezdtünk a Közös Agrárpolitika (KAP) ügyével foglalkozni, mert Brüsszelben a döntések hozzávetőlegesen öt év alatt születnek meg, és ha már az elején nem próbálunk érdeket érvényesíteni, akkor a végén hiába kapálózunk – fogalmazott a Hargita Megye Tanácsa Márványtermében szervezett konzultáción megnyitóbeszédében Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Oláh Emese az RMDSZ kolozsvári szervezetének új elnöke
2018.12.07. | Kolozs

Kolozsvár alpolgármesterét, Oláh Emesét választották meg az RMDSZ kolozsvári szervezetének elnökévé a Szövetség ma megrendezett tisztújító ülésén.