Főoldal > Hírek
Magyar nyelvű könyvek kiadására és ifjúsági közéleti tevékenységek támogatására is lehet pályázni a Communitas Alapítványnál
2017.03.22. | Communitas , Pályázatok

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség pályázatot hirdet a Kisebbségi Tanács 2017. évi alapjából. A Szövetség a pályázatok lebonyolításával a Communitas Alapítványt bízta meg. Az Ifjúsági és Könyv Szaktestületek pályázatai mától elérhetőek ITT, a szórványban folyó oktatási tevékenységek támogatására kiírt pályázatok pedig szeptember folyamán jelennek meg.

Korodi Attila: Romániának új fenntartható fejlődési stratégiára van szüksége – megalakult a parlament Fenntartó fejlődésért felelős albizottsága
2017.03.21. |

Romániának egy új fenntartható fejlődésre vonatkozó stratégiát kell kidolgoznia az elkövetkező időszakban, amely összhangban lesz az ország nemzetközi vállalásaival, és belefoglalja az ENSZ 2030-ig érvényes fenntartható fejlődési programtervét. Ez a terv egy konkrét keretet nyújt minden országnak a szegénység felszámolására és a fenntartható fejlődés megvalósítására. Ennek alapján kell újraírnunk Románia fenntartható fejlődésére vonatkozó stratégiáját” – mutatott rá Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője azt követően, hogy a parlament alsóháza Biró Rozália, a képviselőház külügyi bizottsága elnökének kezdeményezésére újraalakította a Fenntartható fejlődésért felelős albizottságot, amelynek elnökévé választották.

Döntött a Hungarikum Bizottság: kiemelkedő nemzeti érték lett Kós Károly életműve, az aradi Szabadság-szobor, Torockó épített öröksége, valamint a nagybányai művésztelep és festőiskola
2017.03.21. | Kultúra

Mától kiemelkedő nemzeti értékként tartják számon Kós Károly életművét, az aradi Szabadság-szobrot, Torockó épített örökségét, illetve a nagybányai művésztelepet és festőiskolát. Nagy öröm számunkra, hogy az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság felterjesztései bekerültek a Magyar Értéktárba, hiszen ezeket ezentúl az egész nemzet számára jelentőséggel bíró értékekként tartják számon – jelentette be Hegedüs Csilla, az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság elnöke azt követően, hogy március 21-én, kedden a Hungarikum Bizottság ülésén vett részt Egerben.

RMDSZ-állásfoglalás a Római Katolikus Teológiai Líceum kapcsán

A mai, Maros megyei prefektusi hivatalban zajló, a marosvásárhelyi katolikus líceum helyzetének megoldása érdekében összehívott megbeszélésen világossá vált, hogy a következő iskolai évre vonatkozó iskolahálózat elfogadása kapcsán a helyi tanácsnak csak azt követően van hatásköre határozatot elfogadni, hogy a polgármesteri hivatal elküldi a hálózati javaslatot, azt pedig a tanfelügyelőség jóváhagyja. Az RMDSZ marosvásárhelyi frakciója adminisztratív szempontból minden lehetséges lépést megtett mostanáig, egyrészt ez év februárjában, majd múlt héten tanácshatározat-kezdeményezést nyújtott be a marosvásárhelyi iskolahálózatot illetően.

Turos Lóránd: Start-up Nation program sikerét a hatékony alkalmazási normák kidolgozása jelentené
2017.03.21. | Szenátus , gazdaság

Jó kezdeményezés a vállalkozásösztönző program, hiszen ez várhatóan új lendültet ad a gazdaságnak a következő években, a vállalkozói kedv serkentésével hozzájárulhat az új munkahelyek teremtéshez. A szenátusban támogattuk, a végső döntést a képviselőház kell meghozza. Az alkalmazási szabályok jelenleg közvitára vannak bocsátva, amint ez lezárul, a kormány a beérkezett javaslatok figyelembe vételével véglegesíti a normákat, és indulhat a program, azonban a program sikere nagymértékben az alkalmazási normák hatékonyságán fog múlni” – mutatott rá Turos Lóránd, az RMDSZ Szatmár megyei szenátora, aki plénumi vita során ismertette a Szövetség álláspontját a kormány rendeletével kapcsolatban.

Cseke Attila: összhangba kell hozni a Natura 2000-es területek kijelölését a nagy infrastrukturális projektekkel
2017.03.21. | Szenátus , Infrastuktúra

Az RMDSZ szenátusi frakciója megszavazta hétfőn azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely a természetvédelmi területek, a Natura 2000-es övezetek létrehozását szabályozza, és amely többek között arról rendelkezik, hogy az említett övezetek kijelölése nem zárult le, és ezentúl is lehetőség lesz létrehozásukra. A jogszabályról szóló plénumi vita során Cseke Attila frakcióvezető hangsúlyozta, a Szövetség támogatja, hogy Románia tartsa be az uniós csatlakozásakor tett környezetvédelmi vállalásait, miszerint állat- és növényfajok védelmében területeket jelöl ki, amelyek így az EU ökológiai hálózatának, a Natura 2000 hálózatnak a részeivé válnak.

A belügyminisztertől kér magyarázatot az Erdély-zászlók körül kialakult incidens miatt az RMDSZ
2017.03.21. |

Interpellációt fogalmazott meg Carmen Daniela Dan belügyminiszter felé Csoma Botond, amelyben a március 15-i kolozsvári csendőri eljárás jogosságáról kér felvilágosítást. Mint ismeretes, a csendőrség gyűlöletkeltésre és diszkriminációra hivatkozva figyelmeztette a szervezőket: ne legyenek Erdély-zászlók a felvonuláson. „A csendőrség hazudik, rá akarja kenni a március 15-i kolozsvári ünnepségen Erdély-zászlóval vonuló személyek vegzálását az RMDSZ-re – nyilatkozta Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs Megyei Szervezetének elnöke.

Háromszéken találkoztak a székelyföldi önkormányzatis nők
2017.03.20. | RMDSZ Nőszervezet

Tartalmas és eredményes volt a március 17–18. között Árkoson megszervezett Székelyföldi önkormányzati képviselőnők és nőszervezetek találkozója, amelyen közel 70 önkormányzati tanácsos hölgy, képviselő és alpolgármester vett részt Kovászna, Hargita és Maros megyéből.