Üzenetküldő rendszerrel bátorítaná az RMDSZ a véradást

2018.10.17. | Képviselőház

Üzenetküldő rendszerrel bátorítaná az RMDSZ a véradást

Telefonos üzenetben értesítenék a vérdonorokat, amikor segítettek egy betegen, és ugyancsak sms-ben jeleznék, ha egy megyében a véradó-központban további önkéntes vérdonorokra van szükség, amennyiben elfogadják az RMDSZ által benyújtott törvénytervezetet, amelyet Vass Levente, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője dolgozott ki. A tervezetről kedden, október 16-án elsőházként szavazott a szenátus.

A jogszabályjavaslat szükségességét a véradó központokban tapasztalt súlyos hiány indokolja. A kidolgozók arra számítanak, hogy ha a donorok értesülnek a véradás hasznosságáról, többször, többen adnak majd vért. A cél, hogy az állandó véradók számát növeljék, hiszen számtalan területen van rá szükség, és állandó jelleggel frissíteni kell az állományt. A rendszer ugyanakkor kulcsszerepet játszhat egy-egy nagyobb baleset alkalmával, amikor akut vérhiány léphet fel. A felsőházi szakbizottsági munkálatok alatt a tervezetet László Attila RMDSZ-es szenátor, az egészségügyi bizottság elnöke tartotta fenn. A törvénytervezet esetében a végső döntést a képviselőház hozza meg – ez követően léphet érvénybe.