Új iskola épül Kommandóra

2017.01.11. |
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Új iskola épül Kommandóra

Fotó: Bokor Gábor

„Rossz helyzetekből is lehet jól kikerülni: a részint leégett, részint súlyosan megrongálódott kommandói iskolát új épülettel pótoljuk. A sajnálatos eset rövidtávon megnehezíti a község diákjainak helyzetét, viszont új iskolát építünk, amely már az aktuális követelményeknek felel meg, így, reményeink szerint a következő tanévet már sokkal jobb körülmények közt fejezik be a megye legmagasabban fekvő településén” − fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Mint ismeretes, január 9-én, délután a kommandói iskola épületét lángra gyújtották a kéményből kipattanó szikrák: az ingatlan súlyosan megrongálódott, mi több, a helyi könyvtár is a lángok martalékává vált.

Kocsis Béla, a település polgármestere hangsúlyozta: első lépésben a tanítás újrakezdése a prioritás, a második lépés természetesen az új iskolaépület elkészítése. A polgármester leszögezte: időszűkében vannak, hiszen új épületre van szükség, a tervezés és az építkezés pedig egyaránt időigényes folyamat.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke elmondta: a megyei önkormányzat a januári soros ülésen gyorssegélyt folyósít a kommandóiak számára, amelyből az ingatlan állapotának felmérést, az épület további pusztulásának megakadályozását, valamint egy új épület tervezését fedezik. „Kommandó speciális helyzetű település, elsősorban a földrajzi elhelyezkedése miatt. A diákoknak nem opció az ingázás, de nem is szeretnénk azt, hogy a szülők elvigyék a gyerekeket más iskolába. Vállalkozók, civilek, egyházak máris jelezték, hogy segíteni akarnak. Az Opra Béni Béla iskolaigazgatóval folytatott beszélgetések megerősítettek bennünket abban az elhatározásban, hogy rendkívül gyorsan kell lépnünk, hiszen az oktatást sanyarú körülmények közt a megmaradt épületrészben folytatják, számítanak a támogatásra.”

A tanácselnök elmondta: több magyarországi testvérmegye és település önkormányzata jelezte, hogy anyagilag is hozzájárulnak az iskola építéséhez, illetve az új könyvtár állományához máris gyűjtik a könyveket.

A munkálatokat az önkormányzat, illetve a tanügyminisztérium és a kormány forrásaiból kívánják finanszírozni, ugyanakkor a kommandói iskola számára adományokat is gyűjtenek a Kommandóért Egyesület RO10BTRLRONCRT0288651301 lejes számláján.

EUR: RO57BTRLEURCRT0288651301

HUF: RO70BTRLHUFCRT0288651301

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.