Több pénzt és kevesebb bürokráciát a civilszervezeteknek!

2018.10.17. | Szenátus

Több pénzt és kevesebb bürokráciát a civilszervezeteknek!

Növelni kell a nonprofit szervezetek állami támogatását és lehetőséget kell teremteni arra, hogy egyszerűbben, bürokráciamentesen pályázhassanak  – hívta fel a figyelmet Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

Kisebb településeken, ahol a lakosság száma nem haladja meg az 5000 főt, a civilszervezetek hiánypótló aktivitást végeznek, széleskörű tevékenységük indokolttá teszi, hogy nagyobb mértékű támogatásban részesüljenek az RMDSZ javaslatának értelmében. Nagyvárosokban pedig, ahol sok civilszervezet tevékenykedik, meg kell adni az esély arra, hogy minél többen részesüljenek támogatásban – tette hozzá Antal Lóránt, Hargita megyei szenátor.

A javaslatok arra is köteleznék a finanszírozó intézményeket, hogy időben és online is tegyék elérhetővé a pályázók számára fontos információkat, csökkentve ezáltal a pályázati rendszerre jellemző bürokráciát, és lehetőséget adva arra, hogy a civil szerveztek év eleji tevékenysége is támogatásban részesüljön a tavasszal elfogadott költségkeretből. Az Antal Lóránt által benyújtott javaslatokról ma, október 17-én, kedvezően döntött a szenátus plénuma.

A képviselőházi munkálatok során további módosításokat kezdeményeznek a Szövetség törvényhozói, de jelentős előrelépést jelentene az is, ha a felsőház által ma elfogadott módosítások bekerülnének a törvény szövegébe. A törvénytervezet esetében a végső döntést a képviselőház hozza meg.