Tánczos Barna: várhatóan jövő héten szavaz a szenátus az adótörvénykönyv reformjáról, az RMDSZ számos módosító indítványt fogalmazott meg a szakbizottsági munkálatok során

2017.11.23. | Aktuálpolitika
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Tánczos Barna: várhatóan jövő héten szavaz a szenátus az adótörvénykönyv reformjáról, az RMDSZ számos módosító indítványt fogalmazott meg a szakbizottsági munkálatok során

„Szerdán a szenátus pénzügyi bizottságában megvitattuk az adótörvénykönyv módosításáról szóló sürgősségi rendeletet, illetve a jogszabályhoz benyújtott módosító indítványokat. Szavazásra nem került sor, de többé-kevésbé látni lehetett már azt, hogy melyek azok a rendelkezések, amelyek mellett ki fog tartani a kormány és a kormányt támogató parlamenti többség, és melyek azok a területek, amelyek esetében van némi remény arra, hogy módosításokat tudjunk eszközölni” – számolt be szerdán Tánczos Barna szenátor a felsőház pénzügyi bizottságának ülését követően.

A pénzügyi szakpolitikus elmondta, az RMDSZ több módosító javaslatot fogalmazott meg a jogszabállyal kapcsolatban, amelyek közül az egyik legfontosabb az 1 százalékos forgalmi adónak az opcionálissá tételére vonatkozik. „Azt javasoljuk, hogy ne legyen kötelező ez az adózási forma, és az 1 millió eurónál kisebb forgalommal rendelkező cégek maguk választhassák meg, hogy melyik adózási formát szeretnék, a nyereségadót vagy a forgalmi adót. A forgalom utáni adózás a szolgáltatással foglalkozó vállalkozásoknak kedvez inkább, míg a termelési ágazatok számára kevésbé előnyös, hiszen ezeknek a cégeknek nagyobbak a kiadásaik, ezért pénzügyi forgalmuk is jelentősnek tűnik, de profitjuk forgalmukhoz képest kicsi. Amennyiben ez a javaslatunk támogatásra talál –  erre talán van is esély –  akkor jelentősen megváltozik a konstrukciója az új adótörvénykönyvnek” – nyilatkozta Tánczos Barna. Hozzátette, tekintettel arra, hogy módosult formában megmarad 2018-tól az 1 százalékos adózási rendszer, az RMDSZ azt javasolta, hogy továbbra is lehessen az újra befektetett profit esetében adókedvezményben részesülni, és továbbra is lehessen a befizetendő adóból egy bizonyos mértékig szponzorációs, mecénás-tevékenységekre pénzt fordítani.

Az RMDSZ szenátora arról is beszámolt, a Szövetség a szakbizottsági munkálatok során támogatta azon kezdeményezéseket, amelyek az informatikai szektor problémáit rendeznék. „Az informatikai cégek előre láthatóan a 10 százalékos személyi jövedelemadó és a tb-járulékok munkáltatóról az alkalmazottra való átruházása eredményeként 6-7 százalékos összköltség-növekedésre számíthatnak. Erre a problémára megoldást kell találnia a parlamentnek, hiszen egy fontos ágazatról beszélünk. Hasonló a helyzet a kutatás területén is.”

Tánczos Barna hangsúlyozta, az RMDSZ egyik fő aggálya az adótörvénykönyv tervezett módosításaival kapcsolatban az, hogy a személyi jövedelemadó 16-ról 10 százalékra való csökkentésének hatására jelentősen redukálódni fog az önkormányzatok bevétele. A jövedelemadó ugyanis az egyik legnagyobb forrásuk. „Az önkormányzatok problémáját egy másik törvénytervezettel kell rendeznünk. A képviselőház jelenleg sürgősségi eljárásban tárgyalja az RMDSZ közpénzügyekre vonatkozó tervezetét, amelyben azt javasoljuk, hogy tekintettel a jövedelemadó csökkentésére, a jelenlegi 71,5 százalék helyett az említett adó 100 százalékban maradjon helyben, az önkormányzatoknál. Ezáltal abszolút értékben szinten tartanánk bevételeiket, és az új adókulcs nem hozna jövedelemkiesést az önkormányzatok számára” – magyarázta az RMDSZ pénzügyi szakpolitikusa.

Tánczos Barna szerint várhatóan jövő hét elején szavazásra bocsátják a szenátus pénzügyi bizottságában az adótörvénykönyv módosításáról szóló jelentés, majd jövő hét folyamán valószínűleg a szenátus plénuma elé kerül a jogszabály.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.