Tánczos Barna: az RMDSZ javaslatai alapján a kis- és közepes vállalkozások számára is elérhetővé válik az agrárszektori alkalmazásokat segítő országos program

2017.11.22. | Szenátus
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Tánczos Barna: az RMDSZ javaslatai alapján a kis- és közepes vállalkozások számára is elérhetővé válik az agrárszektori alkalmazásokat segítő országos program

„Az RMDSZ javaslatára egyszerűsítette a mezőgazdasági minisztérium, majd a szenátus szakbizottsága azt az országos programot, amely a mezőgazdasági, vízművelési és élelmiszeripari területeken növelné a foglalkoztatottság arányát. Jelenleg a szenátus asztalán van az a kormánykezdeményezés, amely 2018-tól egy országos program indítását írja elő az agrárszektorban tapasztalt munkaerőhiány orvoslására. A jogszabály értelmében pénzbeli támogatásban részesítik azokat az agárszektorban tevékenykedő munkáltatókat, akik hajlandóak minimum két fiatal munkavállalót alkalmazni. A cégeknek juttatott anyagi támogatáson felül, a programban való részvétellel létrehozott új munkahelyek adókedvezményben is részesülnek. Emellett az RMDSZ kezdeményezésére sikerült egyszerűsíteni a támogatási és kifizetési procedúrát is. Bonyolult, sok utánajárást igénylő eljárás helyett egyszerű és kézenfekvő megoldást szorgalmaztunk, a fiatal munkaerő alkalmazásáért járó támogatást a mezőgazdasági kifizetési ügynökségek fogják folyósítani”– nyilatkozta Tánczos Barna szenátor szerdán.

Az RMDSZ mezőgazdasági szakpolitikusa elmondta, a támogatási program egy jól alkalmazható kezdeményezés, részben az RMDSZ szakmai javaslatainak is köszönhetően. A tervek szerint 2018-tól indul.

A vállalkozóknak járó anyagi támogatásról Tánczos Barna elmondta, a munkáltatók abban az esetben részesülnek pénzbeli támogatásban, ha vállalják, hogy legalább két, maximum 40 éves munkavállalót alkalmaznak meghatározatlan idejű munkaszerződéssel teljes munkaidős állásra. „Az újonnan alkalmazott személyeknek minimum 1 évig munkaviszonyban kell maradniuk. A munkáltató pedig minden újonnan alkalmazott személy után egy éven át havi 1000 lej támogatásban részesül, amennyiben felsőfokú mezőgazdasági végzettséggel rendelkezik a fiatal munkavállaló. 750 lej jár a középfokú végzettséggel rendelkező személy alkalmazásáért, és 500 lej az új, szakképzetlen alkalmazott után” – magyarázta a szenátor.

A program futamideje három év, költségvetése 2020-ig évente megközelítőleg 25 millió euró lesz, amelyet a mezőgazdasági minisztérium forrásaiból fedeznek.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.