Szalai Béla könyvét, az Iconographia locorum Transsylvaniaet mutatják be Kolozsváron

2018.10.05. | Kultúra

Az 1000 év Erdélyben, 100 év Romániában programunk keretén belül Szalai Béla Iconographia locorum Transsylvaniae című könyvét mutatjuk be október 9-én, kedden 18 órától az Erdélyi Múzeum-Egyesület székházában (Jókai út 2-4. szám).

A rendezvény házigazdája Keszeg Vilmos, az Erdélyi Múzeum-Egyesület elnöke. A kötetet méltatja Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, a kötetet bemutatja Monok István, a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ főigazgatója.

Az Iconographia locorum Transsylvaniae című kötet egyedülálló katalógusa a kezdetektől 1800-ig feldolgozott transzilván ikonográfiának. Egyedülálló, mert a jelenlegi Erdély településeit ábrázoló megannyi látképet, térképet, rajzot, festményt, adománylevelet, emlékérmet, emléklapot, céhlevelet gyűjt össze, azonosít be, rendszerez és magyaráz meg. Első alkalom, hogy ilyen pontossággal és ilyen nagyságrendben jelenik meg a mai Erdély településeinek képi ábrázolása.