Sógor Csaba: erősíteni kell a bizalmat a fogyasztók, a termelők és az uniós intézmények között

2017.10.11. | Európai Parlament

Bizalom, minőség, eredet, közösségi gondolkodás és példamutatás - ezekre mind szükség van annak érdekében, hogy megfelelően működjön a regionális, illetve helyi termékek előállítása és értékesítése  fejtette ki Sógor Csaba EP-képviselő a Régiók Bizottsága által szervezett Go local! elnevezésű konferencián, amelyet Brüsszelben tartottak az Európai Régiók és Városok Hete rendezvény keretében október 11-én.

Go local! Vagyis, amint egy résztvevő lefordította: Keresd a helyit! Ez volt a mottója annak a konferenciának, amelyen mintegy tíz szakértő tanácskozott a fenntartható helyi és regionális élelmiszerpolitikákról. Az esemény házigazdájaként, illetve a Régiók Bizottságának tagjaként Borboly Csaba, Hargita megye Tanácsának elnöke köszöntőjében rámutatott néhány fontos elemre, ami az európai élelmiszerpolitikákat illeti, kiemelve a Közös Agrárpolitika (KAP) reformjának szükségességét, a különböző régiók közötti kapcsolatlétesítés fontosságát, illetve a kistermelők támogatásának jelentőségét. A meghívottak egyetértettek abban, hogy bár több európai régió képes jó minőségű termékek előállítására, Romániában például - és ez Székelyföldre is érvényes - problémákba ütközünk, amikor ezek értékesítésére kerülne sor.

Sógor Csaba felszólalásában kiemelte, Székelyföldön világszinten is kiemelkedő minőségű földjeink vannak, főként, ha a hegyi kaszálókra gondolunk, amelyek iránt az elmúlt években igen csak megnövekedett a nyugati érdeklődés. „Nagyobb önbizalomra van szükségünk, amikor a helyi termelőinkről, termékeinkről beszélünk, hiszen nyugatról az a vélemény hallatszik, hogy természeti adottságok szempontjából Erdélyben nagy jövő van. Emellett bizalomra van szükség a fogyasztók, a termelők, illetve az önkormányzatok, valamint a tagállamok és az Európai Unió között is. Azt az en