Sógor Csaba: a schengeni övezet kibővítését nem lehet tovább halogatni

2017.12.14. | Európai Parlament
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Sógor Csaba: a schengeni övezet kibővítését nem lehet tovább halogatni

Sógor Csaba szerint a schengeni övezet kibővítését nem lehet tovább halogatni, hiszen már a Bizottság is leszögezte, hogy Románia és Bulgária készen áll a csatlakozásra. Úgy véli, a két ország igazságszolgáltatási rendszerének uniós monitorizálása semmilyen kapcsolatban nincs a schengeni csatlakozással, az európai jog megsértését jelenti, ha ezt a két dolgot összekötik.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselője szerint megfontolhatná továbbá a Bizottság azt is, hogy a monitoring–jelentéshez hasonló uniós mechanizmust az összes tagállamra vezessen be, hiszen a tagállamok akkor fogják elfogadni ezt a fajta kontrollt, ha nem tesznek különbséget közöttük, és nem érzik azt a kettős mérce megnyilvánulásának. „Ezt a fajta monitoring-mechanizmust természetesen nagy körültekintéssel lehetne alkalmazni és működtetni, de ha valóban a polgárok Európájának kialakítását tűzzük ki célul, akkor az EU nem alkalmazhat kettős mércét” – véli.

Ezen a plenáris héten fogadta el az Európai Parlament az uniós polgárságról szóló 2017. évi jelentést, amely szintén felhívja az Európai Unió Tanácsát és az Európai Tanácsot, hogy tegyék lehetővé a szükséges technikai kritériumoknak megfelelő valamennyi ország számára a schengeni térséghez történő csatlakozást. Sógor Csaba nagyon fontosnak tartja, hogy sikerült ebben a dokumentumba is rögzíteni, hogy az Európai Unió Tanácsa 2011-ben Bulgária és Románia esetében megerősítette az értékelési folyamat sikeres lezárását, valamint a schengeni térséghez való csatlakozáshoz szükséges technikai felkészültségüket.

A schengeni térség létrehozása nagymértékben fokozta az EU-n belüli mozgás szabadságát, és az európai integrációs folyamat egyik legnagyobb eredményének tekinthető. Mi azt szeretnénk, hogy ne torpanjon meg a schengeni térség bővítése és megerősítése azért, hogy az uniós polgárok továbbra is gyakorolhassák a határellenőrzések által nem akadályozott szabad mozgáshoz való jogukat” – fejtette ki Sógor Csaba a téma kapcsán. 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.