RMDSZ: nem kell visszafizetniük a jogszerűen kapott többletjuttatásokat a közintézményben dolgozóknak

2018.03.07. | Szenátus
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


RMDSZ: nem kell visszafizetniük a jogszerűen kapott többletjuttatásokat a közintézményben dolgozóknak

A törvény értelmezhetőségéből fakadóan olyan döntést hozott a Számvevőszék, miszerint a régi bértörvény értelmében kötött kollektív munkaszerződés alapján alkalmazott személyeknek vissza kell fizetniük juttatásaik egy részét az államnak. Kezdeményezésünkre ma törvénybe foglaltuk, hogy a közalkalmazottak nem lehetnek felelősek az értelmezhető törvényekért, és közbocsánatban részesülnek. Véleményünk szerint a Számvevőszék értelmezése több szempontból is diszkriminatív, hiszen ezen alkalmazottak törvényes előírások értelmében kapták meg a többletjuttatást, és elfogadhatatlan, hogy a juttatások körüli törvényértelmezési vita áldozatai lettek egyszerű emberek. Éppen ezért az RMDSZ megoldást talált ezen személyek helyzetére, így nem kell további pereskedésbe kezdeniük jogaik tiszteletben tartásáért” – mutatott rá Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője azt követően, hogy a parlament döntéshozó fórumként szavazta meg azt a módosítást, amely mentesíti az alkalmazottakat a Számvevőszék által kirótt büntetések kifizetése alól.

A módosító-javaslat egyik kidolgozója, Derzsi Ákos szenátor elmondta: 2015 szeptembere és 2017 júliusa között a helyi és megyei önkormányzati határozatok, illetve a kollektív munkaszerződések különböző pluszjuttatásokat hagytak jóvá az alkalmazottak számára, amely összegeket a helyi intézmények fizettek az alkalmazottaknak. A plusz pénzösszegekről a Számvevőszék úgy döntött, ezek jogtalanul lettek odaítélve, így arra kötelezte az alkalmazottakat, hogy visszafizessék juttatásaikat.

Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese elmondta, a törvény elfogadását a Szövetség sürgette meg, hiszen a szenátus már tavaly elfogadta azt az RMDSZ módosításaival egyetemben.  „A Számvevőszék döntése arra kötelezte az intézményeket, hogy fizetessék vissza az alkalmazottakkal ezen összegeket, holott legfelsőbb bírósági döntés rendelkezik arról, hogy az önkormányzati határozatokkal és kollektív munkaszerződések által jóváhagyott juttatásokat az intézménynek kell kifizetni. Az RMDSZ azért is sürgette meg a törvény elfogadását, mert az elhúzódó procedúrának az az eredménye, hogy a rossz törvényértelmezés alapján visszafizetett összegek egyre nagyobbak lesznek, és sajnos ezeket már nem kapják vissza az emberek, hiszen minden törvény csak a jövőre vonatkozik, és a fennmaradt tartozásokat törölteti el.

Szabó Ödön emlékeztetett arra is, hogy ez az állapot elsőként az Országos Vízügyi Igazgatóság alkalmazottainál alakult ki, majd ezt követően számos közintézmény esetében született ilyen jellegű döntés a Számvevőszék részéről. „Az Országos Vízügyi Igazgatóság esetében összesen 9012 alkalmazottat érintett a Számvevőszék döntése, azonban ez a szám sokkal nagyobb, ha megnézzük, hány önkormányzatban van ilyen esetekre példa. Eredetileg csak az Országos Vízügyi Igazgatóság alkalmazottjaira volt érvényes a szociáldemokraták kezdeményezése, az RMDSZ javasolta, hogy terjesszék ki a többi közintézményre is” – hangsúlyozta Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei képviselője.

 

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.