RMDSZ: folytatjuk parlamenti együttműködési megállapodásunkat a kormánykoalícióval – a marosvásárhelyi római katolikus iskola ügye elsőszámú prioritásunk a következő ülésszakban is

2018.01.30. | Aktuálpolitika
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


RMDSZ: folytatjuk parlamenti együttműködési megállapodásunkat a kormánykoalícióval – a marosvásárhelyi római katolikus iskola ügye elsőszámú prioritásunk a következő ülésszakban is

A következő parlamenti ülésszakban is folytatjuk parlamenti együttműködési megállapodásunkat a kormánykoalícióval. A magyar oktatás, a közösségi jogok, a középosztály és a jogállamiság megerősítése, a szegénység felszámolása és az emberek életének minőségi javítása lesz politikai prioritásunk – jelentette be kedden, az RMDSZ közös frakcióülését követően Kelemen Hunor. Elmondta: 2018-ban az RMDSZ-nek nem lehet az a célja, hogy elszigetelődjön a parlamentben. A Szövetség minden parlamenti párttal párbeszédet kíván folytatni, viszont az ellenzék részéről kézzelfogható, gyakorlati javaslat a magyar közösséget érintő ügyek előmozdítására és megoldására nem érkezett.

A PSD-ALDE-val kötött együttműködési megállapodás szabad mozgásteret biztosít az RMDSZ-nek. „Eddig is kritizáltuk a kormánykoalíciót, a kormányprogram kapcsán is elmondtuk véleményünket, de minden olyan kezdeményezés esetében így tettünk, amelyet nem tudtunk támogatni” – tette hozzá Kelemen Hunor. A kormánykoalíciónak ma parlamenti többsége van, szerinte egy-egy törvénytervezet sikeréhez az RMDSZ 6 százalékához további 44-45 százalékot kell megszerezni.

Az együttes frakcióülés keretében az RMDSZ parlamenti csoportja listázta azokat a témaköröket, amelyeket a 2018-as tavaszi parlamenti törvényhozásban prioritásként fog kezelni.  A képviselők és szenátorok úgy értékelték, hogy jelen pillanatban olyan jellegű kezdeményezésekre van szükség, amelyek reális és megvalósítható jövőképre nyújtanak megoldási lehetőségeket, illetve javítanak az életminőségen, csökkentik a mélyszegénységben élők számát, erősítik a jogállamot és a közösségi jogokat.

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője elmondta, a Szövetség képviselőházi tagjai az elkövetkező félévben is kiemelten kezelik a parlamenti eljárásban lévő törvénytervezeteket, illetve olyan törvénycsomagok előkészítésén dolgoznak, amelyek az oktatási rendszer erősítését, az életminőség javítását, a szegénység felszámolását célozzák: „2018-ban a parlamentben sem szabad elhallgatnunk. Partnereket kell keresnünk a kezdeményezéseinkhez, illetve a helyenként fellelhető nacionalista retorikát vissza kell szorítanunk olyan kezdeményezések mentén, amelyekből jelen pillanatban igencsak nagy hiány van kormányzati szinten is: jövőképet nyújtó törvénycsomagokra van szükség, amelyek mindenki számára kedvezőek. Ilyen lehet a nagycsaládokat támogató kezdeményezésünk, továbbá az RMDSZ rezsicsökkentésre vonatkozó terve, amely az áfa 9 százalékra történő csökkentését célozza a szennyvíz esetében is, de ide tartóznak a gyengébb gazdasági mutatókkal rendelkező régiók felzárkóztatására vonatkozó tervek is.” Korodi Attila továbbá hangsúlyozta, hogy a jogállam erősítése érdekében törvénybe kell foglalni az alkotmánybírósági döntéseket, illetve az EU-s direktívát és az EBB döntéseit.  „Az elkövetkező időszakban az oktatás terén is tovább folytatjuk a megkezdett munkát: ilyen például az óvodai nevelés középcsoportra vonatkozó kötelezettségét előíró tervezetünk, vagy a bölcsődék normatív finanszírozását előíró tervezetünk, amelyek a parlamenti eljárásban vannak. Továbbá törvénybe kell foglaljuk a kisebbségi oktatás normatív finanszírozását és azt is, hogy a kisebbségi osztályok törvényileg alacsonyabb létszámmal is tudjanak önálló osztályként működni” – hangsúlyozta az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője. Korodi továbbá kifejtette, számos olyan kezdeményezést fognak a képviselőházban tovább vinni, mint például a különböző önkormányzatokban működő kulturális intézmények finanszírozásának megoldása, a közmunkát szabályzó hatékony jogkeret megteremtése, valamint a szociális szolgáltatások rendszerének a hatékonyságának növelését célzó elképzelések. „Célunk olyan törvénytervezeteket iktatni, amelyek tovább erősítik a kormányprogramban is szereplő decentralizációt, javítanak az önkormányzatok által nyújtott szolgáltatások minőségén” – mutatott rá Korodi Attila.

A tavaszi ülésszakban a szenátus asztalára kerül több olyan jogszabály-kezdeményezésünk, amelyek a közérthető tájékoztatást biztosítják, valamint olyan eddigi rossz közigazgatási gyakorlatok felszámolását oldják meg, amelyek fölöslegesen nehezítik az állampolgárok, cégek, önkormányzatok életét. Ilyen például az RMDSZ-nek a Számvevőszék működésére vonatkozó törvénytervezete, amely ezután törvényes lehetőséget teremtene az önkormányzatoknak, közintézményeknek arra, hogy hivatalos tájékoztatást kérjenek a Számvevőszéktől arról, hogy a kérdéses, közpénzek felhasználását érintő esetekben hogyan kell eljárniuk, a törvényes előírásokat hogyan kell értelmezniük” – magyarázta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője. Hozzátette: nagyon sok esetben a jogszabályok értelmezhetősége miatt történnek hibák, nem rosszhiszeműségből, az érintett intézményeket mégis szigorúan szankcionálja a Számvevőszék. Amennyiben mindenki megkaphatná a megfelelő tájékoztatást, kiküszöbölhető lenne a közpénzek nem rendeltetésszerű felhasználása. „Jelenleg az a közbeszerzési gyakorlat is az állampolgárok, önkormányzatok hátrányára válik, amely az önkormányzatokat arra kényszeríti, hogy a legolcsóbb, de ugyanakkor minőségtelen alternatívát válasszák, amikor közbeszerzési kiírást bonyolítanak le. Legyen szó utcák aszfaltozásáról vagy bármilyen egyéb szolgáltatásról, az ár-minőség arányt figyelembe kellene venni. Az eddigi, téves és ésszerűtlen gyakorlaton változtatni kell, ezért törvénytervezetet dolgoztunk ki” – hangsúlyozta Cseke Attila.

Az RMDSZ parlamenti prioritása lesz idén is a közigazgatási törvény módosítása. Célunk elérni, hogy a kisebbségek által is lakott településeken megvalósuljon az utcanevek, intézménynevek kétnyelvűsítése – összegezte Cseke Attila.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.