RMDSZ: egy hatékony, betegközpontú egészségügyi reformra van szükség, nem a szaktárcavezető folyamatos váltogatására – a Szövetség törvényhozói nem szavazták meg az egészségügyi miniszter ellen benyújtott egyszerű indítványt

2018.05.07. | Képviselőház

„Számos problémával küzd az egészségügy: a biztosítóházi elszámolási rendszert sürgősen át kell gondolni, a fizetésemelésekre kétségtelenül szükség van, de ezekkel együtt a kórházak költségvetését is módosítani kell, különben nincs fedezet ezekre. Továbbá a családorvosoknak nagyobb támogatást kell biztosítani, és az oltóanyag hiányra megoldást kell találni” – hívta fel a figyelmet hétfőn Dr. Vass Levente, RMDSZ-es képviselő, az egészségügyi miniszter ellen benyújtott egyszerű indítvány képviselőházi vitája alatt. „Az elmúlt 27 évben, Romániában 27 különböző miniszter vezette az egészségügyi szaktárcát. Nem a szaktárcavezető folyamatos leváltása fogja megoldani a rendszer problémáit” – hangsúlyozta a szakpolitikus.

Az alsóház egészségügyi bizottságának titkára hozzátette: egy hatékony, betegközpontú egészségügyi reformra van szükség, a béremelésekkel párhuzamosan a beteg számára is jobbá kell tenni az egészségügyi ellátást. „Fontos, hogy az egészségügyi fizetésemelésekkel együtt a szolgáltatások minősége is javuljon” – nyilatkozta Vass Levente a plénumi vitát követően.

A Maros megyei képviselő emlékeztetett: egy 2011-ben elfogadott jogszabály előírja, hogy a kórházak költségvetésének legtöbb 70%-át tehetik ki a fizetésekre elszámolt összegek. 2012-ben azonban egy sürgősségi kormányrendelettel törölték ezt az előírást, így nincs törvényi garancia arra, hogy a béremelésekkel arányosan a kórházak összességében több finanszírozást kapjanak a béremelések fedezésére. „A többletfizetések körül kialakult helyzet egy hosszú távú, átfogó stratégia hiányára hívja fel a figyelmet. Ennek kidolgozására kellene összpontosítani.”

Vass Levente hangsúlyozta: nem utolsó sorban a szaktárca mindmáig nem dolgozta ki annak a törvénynek az alkalmazási normáit, amely kiterjeszti a kisebbségek anyanyelvhasználatát az egészségügyben és a szociális szolgáltatásokat nyújtó intézményekben. „Közösségünk tagjainak törvény által garantált joga van arra, hogy a magyarlakta településeken anyanyelvükön férjenek hozzá az egészségügyi és szociális szolgáltatásokhoz. Múlt év elején fogadta el a parlament az RMDSZ erről szóló javaslatát, ennek ellenére a szaktárca nem dolgozta ki a törvény gyakorlatba ültetésére vonatkozó szabályokat, így annak előírásait nem alkalmazzák. Plénumi felszólalásom alatt arra kértem ma a szaktárca vezetőjét, hogy tegye meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a magyar emberek élhessenek a törvény által garantált jogaikkal.”

A Szövetség törvényhozói nem szavazták meg az egészségügyi miniszter ellen benyújtott egyszerű indítványt.