RMDSZ: bízunk benne, hogy az Alkotmánybíróság figyelembe veszi az alaptörvényben, a nemzetközi egyezményekben és a joggyakorlatában garantált nemzeti kisebbségi jogainkat!

2018.09.19. | Aktuálpolitika

Az anyanyelvhasználati jogaink eltörlése ellentmondana az alaptörvénynek, a nemzetközi egyezményeknek, az Alkotmánybíróság joggyakorlatának, és a 90-es évekbe taszítaná vissza Romániát a kisebbségi jogok kérdésében.

Az Alkotmánybíróság holnap tárgyalja a közigazgatási kódex ellen benyújtott óvásokat. A Szövetség hétfőn iktatta azt az amicus curiae-t, amelyben a magyar közösség szerzett jogainak visszavonási kísérletére figyelmezteti a taláros testületet. Mint ismert, Klaus Iohannis államfő és az ellenzéki pártok több képviselője az anyanyelvhasználat korlátozására irányuló alkotmánybírósági óvást nyújtott be nyáron.

Az RMDSZ ma is érthetetlennek és aggasztónak tarja azt a magyar közösség elleni támadást, amely az alaptörvényben és a 17 éve hatályos, nemzetközi szerződésekben is szereplő kisebbségi jogokat törölne el. Abban bízunk, hogy a hétfőn iktatott dokumentum jó alapot biztosít a döntéshez, ennek eredményeként a taláros testület visszautasítja a kereseteket.

Az RMDSZ által iktatott két dokumentum ITT és ITT érhető el.