RMDSZ: a háztartások saját ellátására termelt villamosenergia-többlet felvásárlására jogosítottuk fel a szolgáltatókat

2018.06.26. | Képviselőház

Az önellátásra termelt, megújuló forrásból származó többletenergiát vásárolhatják fel a szolgáltatók azt követően, hogy döntőházként fogadta el a képviselőház az RMDSZ módosításait is tartalmazó, erre vonatkozó törvénytervezetet.

„A tűzifahiány nemcsak a székelyföldi megyékben, hanem Erdély-szerte komoly problémát okoz a vidéki települések energiaellátásában. Az RMDSZ törvényhozói által kidolgozott módosító javaslat, amelyet az alsóház szakbizottsága egyöntetűen fogadott el és beemelt a törvénytervezet végleges szövegébe, megoldást nyújt azok számára, akik megújuló forrásból kitermelt villamos energiával pótolnák a hiányt a háztartásokban” – nyilatkozta Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvetője a plénumi szavazást követően. A sürgősségi kormányrendelet célja – mutatott rá a frakcióvezető – a zöldenergia előállításának a fellendítése volt, a Szövetség törvényhozói a kormány javaslatához fogalmaztak meg módosítót, amely a többletenergia felvásárlását teszi lehetővé, kisegítve ezzel azokat, akik a tűzifa hiányának pótlására keresnek megoldást – tette hozzá Korodi Attila.

„A módosítás kedvező az önellátó fogyasztók számára, hiszen visszafordíthatják a villamosenergia-hálózatba az általuk termelt, de el nem használt többletenergiát, de ugyanakkor a jogszabály-módosítás környezetvédelmi szempontból is fontos, hiszen fellendíti a megújuló forrásokból származó energia előállítását” – hangsúlyozta Bende Sándor RMDSZ-es képviselő, az alsóház ipari bizottságának alelnöke.

A ma elfogadott jogszabály a Hivatalos Közlönyben való megjelenése után lép érvénybe, amennyiben az államfő kézjegyével ellátja és kihirdeti azt.