Regionális találkozót szervezett a Román Vízügyi Társaság

2017.05.16. | területi hírek

Regionális találkozót szervezett a Román Vízügyi Társaság

Hosszú távon veszélybe kerülhetnek a Föld víztartalékai, ha nem sikerül gyakorlatba ültetni a 2030-as Agenda-t, mondta Borbély László miniszterelnöki államtanácsos, a Román Vízügyi Társaság által szervezett regionális találkozón.

A Duna és Kelet-Európa címmel, kiállítással egybekötött regionális találkozót szerveztek Bukarestben május 15-én, több mint 1500 résztvevővel. A kiállításon 8 országból több mint 80 cég volt jelen. A szeminárium megnyitóján felszólalt Rovana Plumb európai uniós alapokért felelős miniszter, Izrael és Hollandia romániai nagykövete, valamint a Környezetvédelmi és Vízügyi minisztérium államtitkárai.

Borbély László felszólalásában elmondta: a fenntartható fejlődési célok közül a víz fenntartható menedzsmentje és a megfelelő higiéniai feltételek biztosítása az egyik legfontosabb. Víz nélkül nincs élet a földön. 2012-ben 800.000 ember halt meg fertőzött vízfogyasztás következtében. Romániának gazdag vízkészlete van, de ez nincs megfelelően kihasználva. Ezenkívül meg kell sürgetni az EU-s alapok lehívását is.

A román kormány 2010-ben elfogadta, a 2011-2035-ös időszakra vonatkozó  árvízvédelemre és vízgazdálkodásra vonatkozó stratégiát, ennek megvalósítására azonban több mint 20 milliárd eurós befektetésre lesz szükség. Románia 2007-2020 között 6,4 milliárd eurót tud lehívni vízgazdálkodásra, ami a környezetvédelmi program körülbelül 60%-át jelenti.

Borbély bejelentette, hogy megjelent a Hivatalos Közlönyben az a kormányhatározat, amely létrehoz egy, a  fenntartható fejlődésért felelős igazgatóságot  a miniszterelnök kabinetjén belül. Ez arra lesz hivatott, hogy koordinálja az Agenda 2030 gyakorlatba ültetését, katalizátor szerepét tölti be az állami intézmények, a civil társadalom, az Akadémia, és az egyetemi szféra fele.

"Csak koherens, az intézmények és a politikum által támogatott, fenntartható fejlődést szolgáló intézkedés-csomag tudja biztosítani egy jóléti társadalom fejlődését  hosszú távon" - mondta Borbély László.