Pozitív döntés született Brüsszelben a kis- és középtermelők támogatását illetően

2017.07.13. |

Sikerült átvinni az APIA-támogatások megtartását célzó módosító javaslatokat. Az EU Közös Agrárpolitikájának következő 2020-ban elfogadandó szakaszában a kis- és középtermelőknek járó támogatások továbbra is prioritást kell jelentsenek – ezt szavazta meg a Régiók Bizottsága július 12-ei plenáris ülésén. Az RB álláspontja szerint az Európai Unió mezőgazdasági politikájának olyan előírásokat kell tartalmaznia a jövőre vonatkozóan, amely kiemelten támogatja a kis- és középtermelőket, gazdálkodókat és családi vállalkozásokat.

Borboly Csaba kihangsúlyozta, hogy a közvetlen és területalapú kifizetések esetében elsősorban a kisebb és családi gazdaságokra kell a forrásokat biztosítani. Csökkenteni kell az adminisztrációs terheket, valamint olyan pénzügyi eszközöket kell bevezetni, amelyek a mezőgazdaság, a vidéki térségek és közösségek szükségleteit megfelelő módon fedezi.

Mindez a Szövetség idei zilahi kongresszusán elfogadott dokumentumának a továbbvitele, amely tavasszal Hargita Megye Tanácsa és a Hargita megyei kistérségi társulások kezdeményezése alapján született. A megbeszélést az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsának közreműködésével országos szintűre terjesztették ki. Az egyeztetésen megfogalmazódott az is a kifizetések kapcsán, hogy nem szabad magukra hagyni a kis gazdaságokat, a kifizetések reálértéke pedig nem csökkenhet.

Az RMDSZ zilahi kongresszusán elfogadott Biztos jövőt az erdélyi gazdáknak, az erdélyi vidéknek! című agrárpolitikai határozat is a kisgazdák támogatását, valamint a vidéki közösségek és települések identitásának megerősítését szolgálja.

„Örvendek, hogy sikerült Brüsszelben letisztázni és elfogadtatni az erdélyi gazdák érdekeinek is megfelelő módosító javaslatokat. Most Bukaresten van a sor, ott kell elérnünk, hogy a romániai álláspont is ez legyen” – nyilatkozta a szavazás után Borboly Csaba.

A következő lépés a konzultációs tevékenység elemzésének elkészítése lesz. A kistérségi társulások, a megyei tanács és a vidékfejlesztési egyesület azt vizsgálja, hogy a módosítók nyomán a pár év múlva esedékes változások hogyan hatnak majd a Hargita megyei gazdálkodókra.

Hargita Megye Tanácsának elnöke külön sikerként értékelte azt, hogy javaslata nyomán jelentésbe került a Natura2000-es területeken keletkezett vadkárok utáni kompenzációk kifizetésének szorgalmazása is, mert jelenleg a területtulajdonos gazdák ezt nem kapják minden tagállamban, így Romániában sem. Továbbá egy másik elfogadott javaslata szerint az RB-jelentés kiemeli a kistérségek szerepét. Borboly Csaba mindezt régóta szorgalmazza, akárcsak az APIA-támogatások reálértékének megtartását.

A megyei tanács elnöke köszönetet mondott az RMDSZ kongresszusi dokumentumának és ennek nyomán az RB-módosítók elfogadásáért, a Hargita megyei kistérségi társulásoknak, a megyei tanács vidékfejlesztési egyesületének, Tánczos Barna szenátornak, valamint a magyarországi és romániai delegáció tagjainak: Kovács Raymundnak, Magyar Annának, Ribányi Józsefnek, Victor Morarunak, Alin-Adrian Nicanak és Adrian Ovidiu Tebannak.