Örökségünnep a Kolozsvári Magyar Operában – Díjazták a Kolozs megyei örökségvédőket

2018.04.14. | Ifjúság

A szamosújvári Magyar Tannyelvű Elméleti Líceum csapatának győzelmével zárult az Örökségünk Őrei – Fogadj örökbe egy műemléket mozgalom Kolozs megyei fordulója. A verseny Navracsics Tibor európai uniós biztos fővédnöksége alatt zajlott, és ismét diákok és szülők százai mutatták meg: van jövője az örökségvédelemnek Erdélyben.

A diákok megmutatták, hogy van mire büszkének lennünk, hogy értékeinket európai szinten is jegyzik, és azt is, hogy tisztában vannak azzal, hogy a mi közös feladatunk megőrizni és továbbadni azt, amit az erdélyi magyarság az elmúlt ezer évben teremtett. A verseny érdeme az, hogy a diákok felfedezik, és saját történeteikkel töltik meg az épületet, ezt a tudást és örömöt osztják meg mindannyiunkkal” – mondta el Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke, a verseny megálmodója.

A kulturális örökség európai évében az erdélyi magyar közösség legértékesebb hozzájárulása a tematikus évhez pontosan az Örökségünk Őrei vetélkedő és mozgalom. Ennek jegyében örvendetes, hogy az előző évekhez képest bővült a vetélkedő, első alkalommal kapcsolódott be Maros megye, a kolozsvári mozgalom Kolozs megyeivé bővült, a szórványközösségeink ifjúsága pedig Brassó, Fehér és Hunyad megyében is folytatják örökségvédő kezdeményezéseiket. Páratlanul gazdag erdélyi magyar épített örökségünk nemcsak nekünk fontos, hanem Európát is gazdagítja, hozzájárul az Unió sokszínűségéhez. 2018-ban, a kulturális örökség európai évében az Örökségünk Őrei mutatják meg, hogy mit adtunk mi Európának az elmúlt ezer évben” –  nyilatkozta Winkler Gyula európai parlamenti képviselő.

A fél éve tartó verseny döntőjén öt csapat mutatkozott be a Kolozsvári Magyar Opera színpadán, ahol egy rövid produkcióban mutatták be védencüket a nagyközönség és a szakmai zsűri előtt.

A szakmai zsűri tagjai: Benkő Levente, a Művelődés kulturális folyóirat szerkesztője, Gaál György irodalom- és művelődéstörténész, a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság elnöke, Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke, Jánosi Andrea illusztrátor, Kádár Magor kommunikációs szakértő, a BBTE tanára, Maksay Ágnes, a kolozsvári Video Pontes stúdió vezetője, Tamás Ágnes, az RMDSZ kommunikációs szakértője, Tulkos Tamás a János Zsigmond Unitárius Kollégium diákja.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség 2012-ben indította útjára az Örökségünk Őrei – Fogadj örökbe egy műemléket elnevezésű programot, amelynek célja a szórványban és interetnikus környezetben elő magyar közösségek identitástudatának megőrzése és fejlesztése, a közösségi élet helyszíneinek biztosítása, az összetartozás érzésének kialakítása és fenntartása épített örökségünk védelme, ápolása által.

A kolozsvári döntőn első helyezést ért el a Szamosújvári Magyar Tannyelvű Elméleti Líceum csapata, amely a szentbenedeki Kornis-kastélyt fogadta örökbe. Jutalmuk Winkler Gyula európai  parlamenti képviselő által felajánlott brüsszeli tanulmányút. Emellett a zsűri díjazta az  Onisifor Ghibu Elméleti Líceum csapatát, amely a Neológ Zsinagógát fogadta örökbe, nyereményük pedig Electric Castle Festival belépők, a Báthory István Elméleti Líceum csapatát, amely a Jósika-palotát fogadta örökbe, és amely a VIBE fesztiválon vehet részt az RMDSZ Kolozs megyei szervezete, Csoma Botond képviselő és László Attila szenátor jóvoltából. A Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolájának csapata, amely a Báthory-Apor szemináriumot fogadta örökbe közösen mehet moziba és övé a Communitas Alapítvány által felajánlott könyvcsomag is. Az Apáczai Csere János Elméleti Líceum, a Széki palotát örökbefogadó csapat nyereménye a Méra World Music fesztivál szervezői által felajánlott belépő.

A döntéshozatalban a csapatok előzetes tevékenysége és a színpadi produkcióik számítottak, amelyek igen sokszínűek voltak. A csapatoknak sikerült kreatív módon ismertetni az örökbefogadott műemléket: volt aki kiállítást, bált, fotóversenyt szervezett, azonban az érdeklődők idegenvezetésen, ismertető előadásokon, biciklitúrán is részt vehettek.

A nyertes csapat kiváltsága, hogy a marosvásárhelyi és a szórvány döntő nyerteseivel együtt az Európai Parlamentben is bemutathatják tevékenységüket, és az örökbefogadott műemlékeket népszerűsíthetik majd.