Megnyílt Antal Lóránt szenátori irodája Székelyudvarhelyen

2018.07.18. | Udvarhelyszék
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Megnyílt Antal Lóránt szenátori irodája Székelyudvarhelyen

Irodát nyitott és bemutatta csapatát Antal Lóránt szenátor Székelyudvarhelyen. A sajtótájékoztatón bemutatkozott Varga Zsuzsánna irodavezető és udvarhelyszéki koordinátor, Szakács Tibor gyergyószéki koordinátor, András Lóránd roma kisebbséggel foglalkozó ifjúsági vezető, Szabó Katalin sajtófelelőés Polacsek Péter online kommunikációért és szövegszerkesztésért felelős munkatárs.

„Olyan embereket kerestem a csapatomba, akikről úgy gondolom, hogy képviselni és tolmácsolni tudják munkámat és elképzeléseimet. Néhányukkal már beiktatásom előtt is dolgoztam együtt és tudom, hogy hozzá tudnak járulni ahhoz, hogy a lehető legjobban képviselhessem Udvarhelyszék és Hargita megye lakosainak érdekeit. Szempont volt számomra az is, hogy egy fiatal, de saját szakterületén tapasztalt csapattal dolgozzak.” - számolt be a szenátor a csapatválasztásról. Antal Lóránt bemutatta az elmúlt csaknem öt hónap parlamenti tevékenységét is. A szenátor két törvénytervezetben vállalt hangsúlyos szerepet a gazdasági bizottságban és törvénymódosítási lehetőségével is élt.

1. A villamosenergia és földgáz rendszerét szabályozó törvényt módosító csomag

Július 13-án Klaus Johannis kihirdette a 123/2012-es villamosenergia és földgáz rendszerét szabályozó törvényt módosító csomagot, mely főként azért jó hír, mert azok a módosítások is érvénybe léptek, amelyek kezdeményezője a szenátor volt a gazdasági bizottságban.

A törvénymódosítás kötelezni fogja a gázszolgáltatókat, hogy a helyi és országos érdekeltségű turisztikai településekre bevezessék a gázt, összekövtve a fővezetékkel.

Ha az önkormányzatok beruházásokat fognak végrehajtani gázvezetékek kibővítése érdekében, akkor a gázszolgáltató maximum 12 hónapon belül vissza kell fizesse a beruházás értékét az adott önkormányzatnak.

A gáz licenszéhez való jog átkerült az önkormányzatokhoz, kikerült a harmadik fél, az Energetikai Minisztérium.

2. PPP, a köz- és magánszféra partnersége

A PPP gazdaságélénkítőnek számít, mert új alapokra helyezi a köz- és magán egységek közötti együttműködést és számos infrastrukturális kérdésre megoldás lehet a jövőben.

Az új közbeszerzési törvénnyel összehangolva felgyorsulhatnak a közberuházások és akár a gázbekötések, gázszolgáltatás szempontjából is fontos előrelépés lehet, mivel kialakulhatnak olyan együttműködések, hogy egy közösen alapított cégbe belép az önkormányzat, ő adja a licenszet, a magán cég pedig cserébe kiépíti a rendszert és szolgáltatóvá válik. Olyan települések esetében, ahol még távhőszolgáltatás működik, szakmai befektetők számára a PPP optimális megoldásként szolgálhat.

Autópályák, gyorsvasutak építésének felgyorsításához szintén elengedhetetlen.

A szenátor beszélt a bizalmatlansági indítványokról is. A gazdasági miniszter ellen benyújtott indítvány esetében az RMDSZ elutasító álláspontját Antal fogalmazta meg és tolmácsolta a szenátusban, ugyanakkor kitért a kormány ellen benyújtott  bizalmatlansági indítványra is, ahol tájékoztatta a sajtót az RMDSZ álláspontjáról.

Antal Lóránt beszámolt a közigazgatási törvényről is, mely a közelmúlt legfontosabb ügyének számít a magyar közösség számára.

„Sikerült többek között alkotmányos keretek közé visszaszorítani a prefektusok hatásköreit, hiszen a közigazgatási törvénykönyv eredeti változata túlzott, plusz hatáskörökkel ruházta volna fel a prefektusokat. Javaslatunkra 2019. január 1-től a gépjárműbejegyzés és jogosítvány-kibocsátás átkerül a prefektus alárendeltségéből a megyei önkormányzatok hatáskörébe. Ezen kívül gazdasági szempontból fontos az önkormányzatok anyagi bevételeinek növelése is. Felszíni kitermelések esetén például a megyei tanács 40%-ban, a helyi önkormányzat 40%-ban, az országos ügynökség pedig 20%-ban részesül a kitermelési jog után fizetett illetékből.” - részletezte a szenátor.

Antal Lóránt kitért a Számvevőszék hatáskörét és működését szabályozó törvénycsomagra is. „A törvény a számvevőszék prevenciós szerepét erősíti, ezáltal a közpénzek hatékonyabb és gyorsabb felhasználását segítik elő. Az RMDSZ kezdeményezésére ajánlásokat fogalmazhat meg az önkormányzatoknak a Számvevőszék.” - fejtette ki a szenátor.

A büntető törvénykönyv kapcsán a szenátor újra megerősítette az RMDSZ azon álláspontját, miszerint fontosnak tartották a BTK módosításait, de tartózkodtak a szavazásnál, mivel csak olyan módosításokat szorgalmaztak, amelyek