Könyvkommandó: kommandói iskolások, nem vagytok egyedül! – ajánld fel a kommandói iskolának személyi jövedelemadód két százalékát (VIDEÓ)

2017.04.04. |

Könyvkommandó névvel könyvadományozási kampányt indított az RMDSZ: tíz település iskoláját, szórványkollégiumát és magyar házát keresi fel két hét leforgása alatt, kiemelt figyelmet fordítva a leégett kommandói iskola újjáépítésének támogatására. A Szövetség ügyvezető elnöke, Porcsalmi Bálint április 4-én, kedden rámutatott: a tanintézet továbbra is várja a pénzadományokat, de a személyi jövedelemadó két százalékának felajánlásával is lehet segíteni.

Mint azt Porcsalmi Bálint hangsúlyozta, az RMDSZ által másfél hónapja kezdeményezett pénzgyűjtési kampány jó alkalom arra, hogy felmérjék, mennyire is tud a romániai magyar közösség saját ügyként kezelni egy leégett magyar iskola sorsát. Mára bebizonyosodni látszik, hogy egy ilyen ügy jó hívó szó, amit továbbra is napirenden kell tartani, hiszen az iskola újjáépítésére további pénzadományokra van szükség. Rámutatott: friss kimutatások szerint a 800 eurós összegből ez idáig 120 ezer RON gyűlt össze, ahhoz pedig, hogy jövő évtől újra biztos helyen tanulhassanak a diákok, a nyári vakációig újra kell építeni az iskolát. „Mi továbbra is arra kérünk mindenkit, hogy lehetőségeihez mérten adakozzon, hiszen 100 olyan gyermek sorsa most a tét, aki nem tehet arról, hogy ilyen helyzetbe kényszerült. A törvény értelmében minden állampolgár dönthet arról, hogy melyik civil szervezetnek ajánlja fel jövedelemadójának két százalékát. Ha ezzel a lehetőséggel nem él, az államkasszát gazdagítja. Bár ez nagyon kevésnek tűnhet, ha összefogunk, az iskola diákjainak ez nagy segítség” – tette hozzá a Szövetség ügyvezető elnöke.

Az RMDSZ és a Communitas Alapítvány munkatársai már javában járják az erdélyi településeket Könyvkommandó kampányukkal, ez idáig Szilágysomlyón, Szilágycsehben és Máramarosszigeten kerestek fel magyar házakat. További úti cél a Szamosújvári Szórványkollégium, a csicsókeresztúri Szent Anna Gyermekotthon, a vicei Szent István Gyermekotthon, a nagybányai Teleki Magyar Ház, a Magyarlapádi Szórványkollégium, a Vajdahunyadi Magyar Ház, a négyfalusi Barcasági Csángó Szórványkollégium, végezetül pedig a kommandói iskola. „Körutunk eddigi állomásain azt tapasztaltuk, a gyermekek nagyon is tisztában vannak a kommandói helyzettel, nagyon is átérzik kommandói társaik sorsát. Üzeneteiket videóban is rögzítjük, amelyeket legvégül levetítünk majd a Kovászna megyei településen is. Azt szeretnénk, hogy minden felnőtt megértse az ügy fontosságát, a kommandóiak pedig megtapasztalhassák, nincsenek egyedül” – összegzett Porcsalmi Bálint.

A könyvcsomagok a Communitas Alapítvány könyvtárprogramján keresztül gyűltek össze, a könyvállomány – szépirodalmi munkák, regények és verses kötetek, történelmi jellegű könyvek, szakirodalmak, mesekönyvek és szótárak – nagy része az Országos Széchényi Könyvtár cserekapcsolatából érkezett. Ezek mellett a Communitas Alapítvány Könyvkiadás Szaktestületének évente támogatott példányaiból is kerültek a könyvcsomagba – olyan aktuális, Erdély-szerte megjelenő folyóiratok, periodikák, amelyek kiadását támogatja az Alapítvány: Látó, Székelyföld, Korunk, Művelődés, Játéktér, Helikon, Magyar Közoktatás stb.

A Könyvkommandó legelső kisfilmje itt nézhető meg!

Ajánld fel jövedelemadód 2 százalékát a januárban leégett kommandói iskola újraépítésére! Az ehhez szükséges formanyomtatványokat megtalálod ITT, amennyiben az elmúlt évben alkalmazott voltál és jövedelmed fizetésből származott. Ha van más forrásból származó jövedelmed is (pl. szerzői jog, ingatlant adott el, adott bérbe, szabadúszó), akkor EZT a formanyomtatványt kell kitöltened. A kitöltött nyomtatványokat május 25-ig juttasd el személyesen vagy postai úton a személyi igazolványában szereplő lakcím szerinti adóhivatalba.

A kitöltéshez szükséges adatok:

Asociția Pro Comandău (Kommandóért Egyesület)

527090 Comuna Comandău, nr. 146., jud. Covasna

RON ► RO10BTRLRONCRT0288651301 EUR

COD CLIENT (ÜGYFÉL SZÁMA): 2886513

Amennyiben nem tudod, mennyi a kitöltéshez szükséges 2% összege, hagyd üresen azt a részt, az adóhivatal kiszámolja és kitölti helyetted.