Itthon és Európában is közösek a céljaink – a Királyhágómelléki Református Egyházkerület is támogatja a Minority SafePack kezdeményezést

2017.10.12. | Ünnep

Fotó: Borsi Balázs

A magyar közösséget érintő aktuális kihívásokat beszélték át csütörtökön a Királyhágómelléki Református Egyházkerület elöljárói partiumi önkormányzati vezetőkkel, parlamenti képviselőkkel és szenátorokkal a hagyományossá vált tanácskozásukon. Csűry István püspök meghívásának az RMDSZ szövetségi elnöke és a FUEN elnöke is eleget tett.

Kós Károly újrakezdésről szóló írásának, a Kiáltó szónak minden szava igaz ma is. A centenárium évéhez közeledve ezeknek a gondolatoknak az aktualizálására kell tervezni és építeni a következő száz esztendőt, a többség és kisebbség viszonyát. Ma is azt kérjük a román államtól, ami megillet bennünket: közösségünkre államalkotó tényezőként, ne idegen testként, nemzetbiztonsági kockázatként tekintsen. Mert csakis akkor lehet közös jövőt építeni, ha megismerjük egymás félelmeit, ha az egymás mellett élő népek megbékítésére törekszünk. De közös jövőt csak úgy lehet építeni, ha a többség is elfogadja: ennek a békességnek sohasem lehet feltétele az, hogy feladjuk nemzeti identitásunkat, kultúránkat, anyanyelvünket!” – mondta el a találkozón Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

A kisebbségvédelem európai lehetőségeiről beszélve Vincze Loránt ismertette a bonyolult európai környezetet, amelynek része a Brexit,