Fogadj örökbe egy műemléket

2012.06.04. | Kultúra , Szórvány

Új programot indít az RMDSZ a szórvány cselekvési terv keretében. Az Örökségünk őrei - Fogadj örökbe egy műemléket program első nyilvános vitáját Vajdahunyadon tartották hétfőn a Magyar Házban.

Hegedüs Csilla, az RMDSZ kulturális főtitkár-helyettese ismertette a kezdeményezést, kiemelve, hogy
a program célja a szórványban elő magyar közösségek identitástudatának megőrzése, a közösségi élet helyszíneinek biztosítása, az összetartozás érzésének kialakítása és fenntartása, mert az RMDSZ-nek minden magyar számít. “Egy örökbefogadott műemlék igazi magyarság-szigetként működhet, ahol egymással találkoznak, megismerkedhetnek a magyar emberek, ahol együtt dolgozhatnak, tervezhetnek. Gyermekeink örökségére vigyáznunk kell, meg kell ismertetnünk, szerettetnünk velük már gyermekkoruktól ezt az örökséget, amelyet aztán nekik kell majd őrizni” – hangsúlyozta a megbeszélésen Hegedüs Csilla.

Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke szerint igazi európai gyakorlat, hogy a ma már működő, életképes kezdeményezéseket átadják más közösségeknek is. “Az úgynevezett best practices, vagyis a legjobb gyakorlat népszerűsítése Európában bevált módszer” – mondta Winkler Gyula, utalva arra, hogy Hegedűs Csilla bemutatta azt a több mint tízéves munkát, amelynek köszönhetően sikerült a bonchidai Bánffy-kastélyt élettel megtölteni és újból közösségi térré változtatni.

Az elképzelés szerint egy-egy magyar osztály, tagozat fogadna örökbe egy-egy magyar műemléket, ennek témájában fognak szervezni történeti, hely- és honismereti vetélkedőket, rendezvényeket. Az örökbefogadás gondoskodást is jelent, az iskolások tavaszi nagytakarításon, fa- és virágültetésen vesznek részt, idegenvezetői képzést kapnak, szóróanyagok, honlapok elkészítését tanulják meg, hogy megfelelően népszerűsíthessék az örökbefogadott műemléket. A kezdeményezők célja, hogy létrejöjjön egy közösségi tér, ahol a magyar emberek találkoznak, szocializálódnak, ünnepelnek. A program keretet biztosít arra, hogy kialakulhasson az örökbefogadók hálózata, tudják tartani egymással a kapcsolatot, vegyenek részt egymás rendezvényein. A programban való bekapcsolódáskor örökbefogadási ceremóniára kerül sor.

A hétfői megbeszélésen részt vettek az RMDSZ dévai és vajdahunyadi szervezetének vezetői, a Téglás Gábor Iskolaközpont és a vajdahunyadi 6-os számú általános iskola magyar tagozatának vezetői és pedagógusai, az EMKE és más civil szervezetek dévai és vajdahunyadi szervezetének képviselői, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány és a magyar egyházak képviselői. Kedden a szászvárosi református műemléktemplom tanácstermében folytatódik a program nyilvános vitája.