Felnőttképzés magyarul

2012.02.21. | Képviselőház , Oktatásügyek

A Képviselőházban kedden megszavazták a felnőttképzést szabályozó, 2000. évi 129. számú kormányrendeletet módosító törvénytervezetet.

A Pető Csilla, Farkas Anna, Derzsi Ákos és Olosz Gergely parlamenti képviselők által kezdeményezett törvénymódosítás 23-as cikkelye kimondja, hogy a kisebbségek nyelvén szervezett képzési programok esetén a képzést szervezők kötelesek a programot olyan oktatókkal végeztetni, akik ismerik a magyar nyelvet, vagy azt a nemzetközi nyelvet, amelyen a program jóváhagyást kapott. Tekintettel arra, hogy egyre nagyobb igény mutatkozik az átképzésre, továbbképzésre, vagy szakképzésre, sokkal jobb eredményt lehet elérni, ha a felnőttképzés anyanyelven zajlik. Ebből a tényből kiindulva, a törvénymódosítás áttörést jelent a felnőttképzés terén, ezért a törvénykezdeményező politikusok azt ajánlják a felnőttképzésben érdekelt alapítványok, egyesületek, vállalkozások figyelmébe, hogy éljenek a törvényadta lehetőséggel, és igény szerint anyanyelven szervezzék meg a felnőttképzést.