Dunaszerdahelyen találkoztak az Európai Néppárt magyar politikai alakulatainak nőszervezetei

2018.09.19. | RMDSZ Nőszervezet

Az Európai Néppárt Kárpát-medencei magyar politikai alakulatainak nőszervezetei találkoztak szeptember közepén Dunaszerdahelyen a nőszervezetek II. fórumán. Az esemény a Magyar Közösség Pártja mellett működő Femine Fortis nőszervezet közreműködésével jött létre, a 2017-ben Biró Rozália, az RMDSZ Nőszervezetének elnöke által Nagyváradon megtartott fórum mintájára, amelyen a FIDESZ nőtagozata, a KDNP nőképviselete, az MKP nőmozgalma, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, valamint a Vajdasági Magyarok Szövetségének Nőszervezete és az RMDSZ Nőszervezete együttműködési megállapodást kötött a Kárpát-medencei magyar közösség jelenének és jövőjének közös építése, erősítése céljából.

A két napos fórumon családpolitikáról, a kisebbségpolitika helyzetéről, a nők szerepéről a döntéshozatalban, az anyanyelvi oktatás lehetőségeiről és korlátairól szóló előadások hangzottak el, majd ezt követően széleskörű tapasztalatcserére került sor. Az RMDSZ Nőszervezetét Biró Rozália elnök, Csép Andrea alelnök és Székely Hajnal nagyváradi nőszervezeti helyi elnök képviselte.

Biró Rozália, az RMDSZ Nőszervezetének elnöke a nőszervezetek együttműködésének fontosságáról beszélt, továbbá hangsúlyozta, hogy a Kárpát-medencében élő nőszervezetek összefogása nemcsak a lehetőségeket szélesíti, hanem ezáltal feltérképezhetik a legjobb gyakorlatokat a helyi közösségek eredményes képviselete érdekében.

Csép Éva Andrea az RMDSZ Nőszervezete által elindított NEEEM-kampány eredményeit ismertette, továbbá rámutatott azokra a jogszabály-módosításokra, amelyek a nők és a családon belüli erőszak felszámolását célozzák Romániában.