Derzsi Ákos: megállítottuk a szakbizottságban a kollektív munkaszerződésekről szóló fölösleges törvénymódosítást

2017.12.06. | Képviselőház

A kormány múlt hónap elején sürgősségi rendelet útján vezette be azt, hogy ezután minden vállalatnak kollektív munkaszerződést kell kötnie alkalmazottaival, függetlenül a munkavállalók számától. Ezt az előírást ebben a formában az RMDSZ elfogadhatatlannak tartja, mivel abszurd módon az egy alkalmazottal rendelkező cégekre, a családi kisvállalkozásokra is vonatkozik. Számukra is előírja a kollektív munkaszerződés megkötését. Úgy véljük, a jogszabály figyelmen kívül hagyja, hogy Romániában a cégek 91,5 százaléka mikrovállalkozás, azaz kevesebb mint 9 alkalmazottal rendelkezik. Esetükben nem tartjuk indokoltnak a kollektív munkaszerződést, már csak a fölösleges plusz ügyintézési teher miatt sem. Ezért a szenátus munkaügyi szakbizottságában kértem a korábbi, kollektív munkaszerződésekre vonatkozó törvényi előírások visszavezetését, azaz hogy csak a 21-nél több alkalmazottal rendelkező cégekre vonatkozzon a kötelezettség” – magyarázta Derzsi Ákos szenátor, a felsőház munkaügyi bizottságának tagja kedden, a testület ülését követően.

Az RMDSZ törvénymódosító javaslatát ellenszavazat nélkül hagyta jóvá a szenátus munkaügyi szakbizottsága, és várhatóan a szenátus plénuma is elfogadja majd. Ha a végső döntéshozó képviselőház is rábólint a Szövetség kérésére, akkor megszűnik a mikrovállalkozásokat és a kisvállalkozások egy részét is kollektív munkaszerződés kötésére kötelező rendelkezés – mondta a Bihar megyei szenátor.

Kifejtette: „a 2011/62 társadalmi párbeszédet szabályozó törvény csak azon cégek, intézmények esetében írta elő a kollektív munkaszerződés megkötését, amelyek legalább 21 alkalmazottal rendelkeznek. Ezt a rendelkezést módosította a kormány sürgősségi rendelete, amely a munkavállalók számától függetlenül kollektív szerződéskötésre kötelezi a munkáltatókat. A jogszabály már érvényben van, értelmében november 20–december 20. között meg kell kötni a kollektív szerződéseket, így ez az előírás már jelen pillanatban is kifejti hatását, sok tennivalót ad a cégeknek. Amennyiben a kijelölt határidőig ezt elmulasztják megtenni, minimum 10 ezer lejes pénzbírságot kaphatnak.”