Csép Éva Andrea: sürgősségi kormányrendelettel különítsen el pénzkeretet a szociális intézmények működésére a kormány

0000.00.00. | Képviselőház
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Csép Éva Andrea: sürgősségi kormányrendelettel különítsen el pénzkeretet a szociális intézmények működésére a kormány

A romániai szociális rendszer alulfinanszírozottságát és az ebből adódó káoszt bírálta Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője politikai nyilatkozatában, szerda reggel Bukarestben. A szociális- és munkaügyekért felelős törvényhozó szerint, az elmúlt egy évben a szaktárca csak ígéretek szintjén foglalkozott a szociális rendszert fenntartó intézményekkel és nem biztosította a működésükhöz szükséges pénzügyi forrásokat. Az RMDSZ már számtalan fórumon hangoztatta és továbbra is sürgeti a kormányt, hogy találjon mielőbbi megoldást a szociális intézmények finanszírozási problémáira.

A helyi és megyei önkormányzatok minden lehetséges eszközt kihasználtak annak érdekében, hogy biztosítsák a szociális intézmények működését, de a féléves állami költségvetés-kiegészítésben sem szerepel ezen intézmények finanszírozása. Ennek eredményeként, ezek a helyi szintű szociális intézmények veszélybe kerülnek. Vannak olyan megyék, amelyek sem a fizetéseket, sem az élelmiszert nem tudják fedezni már a következő hónapban” – fogalmazott a képviselő, aki múlt héten a szaktárca vezetője fele fogalmazott meg kérdést, ma pedig politikai nyilatkozatban kérte a probléma sürgősségi kormányrendelettel történő mihamarabbi megoldását. 

Csép Éva Andrea emlékeztetett: az RMDSZ parlamenti prioritásai között szerepel egy olyan számítási képlet kidolgozása, amely hatékonyabbá tenné a szociális rendszer működését: a képlet egy rendszeresen frissülő átlagköltséget szabna meg, amelyre a szociális intézmények kedvezményezettjeinek szükségük van. Így a szaktárcának kötelessége lenne minden évben az adott képlet szerint finanszírozni a szociális szolgáltatásokat nyújtó egységeket, idős- és gyermekotthonokat.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.