Csép Andrea: hatékonyabb szociális védelmi rendszerre van szükségünk

2018.04.25. | Képviselőház
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Csép Andrea: hatékonyabb szociális védelmi rendszerre van szükségünk

Fotó: Saint Francis Foundation of Deva Facebook-oldal

Politikai nyilatkozatban hívta fel a figyelmet az állami gondozásban élő gyerekek és fiatalok helyzetére Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője április 25-én Bukarestben. A képviselő elmondta, hogy Romániában a szociális védelmi rendszer jelenleg képtelen ellátni mindazokat a feladatokat, amelyekre szüksége lenne ezen gyerekeknek és fiataloknak ahhoz, hogy megfelelően teljesítsenek a tanintézményekben, szellemi és fizikai fejlődésüket kevésbé befolyásolja állapotuk, valamint egy független életre készítse fel őket.

Csak akkor tudunk segíteni ezen gyerekeken és fiatalokon, ha megfelelő törvényeket biztosítunk az említett intézmények működésére, hiszen társadalmi beilleszkedésük továbbra is problémát okoz. Kötelességünk megteremteni egy olyan jogkeretet, amely ezen gyerekek érdekét szolgálja hosszú távon” – fogalmazott Csép Éva Andrea képviselő.

Csép folyamatos párbeszédet szorgalmazott az állami intézmények, civil szervezetek és döntéshozók között, valamint 3 pontban összegezte azokat a teendőket, amelyek mentén az állam segítséget nyújthat az állami gondozásban élő gyerekeknek és fiataloknak annak érdekében, hogy könnyebben beilleszkedjenek a társadalomba. „Egy hatékony törvénykeret lehetőséget teremtene ahhoz, hogy védelmi központokban egy olyan neveléshez jussanak, amely családbarát környezetet teremt körülöttük, valamint abban is segítene, hogy nagyobb számú szakszemélyzet foglalkozzon a gyerekekkel, illetve jelentősen szorgalmazná azt is, hogy a helyi önkormányzatok állami támogatásból több átmeneti központot alakítsanak ki, ahol a nagykorúvá vált állami gondozottak szakszemélyzet irányításával elindulhatnak a felnőtt életbe” – zárta nyilatkozatát Csép.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.