Cseke Attila: ne egyedül kelljen igazukért harcolniuk az önkormányzati alkalmazottaknak, törvényi megoldást találtunk arra, hogy jogos juttatásaikat ne kelljen visszafizetniük (AUDIO)

2017.11.14. | Aktuálpolitika
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Cseke Attila: ne egyedül kelljen igazukért harcolniuk az önkormányzati alkalmazottaknak, törvényi megoldást találtunk arra, hogy jogos juttatásaikat ne kelljen visszafizetniük (AUDIO)

„Az RMDSZ álláspontja szerint nem helyénvaló magára hagyni problémájukkal azokat az állampolgárokat, akik helyi vagy megyei tanácsi határozat, illetve kollektív munkaszerződésük alapján plusz juttatásokat kaptak az elmúlt két évben, amelyeket a Számvevőszék jogtalannak ítélve most visszafizettet. Elfogadhatatlan, hogy a juttatások körüli törvényes vita az alkalmazottakon csattanjon, akik nem tehetnek a helyzet kialakulásáról. Ezért a Szövetség törvényileg igyekszik megoldani, hogy a munkavállalóknak ne egyedül kelljen igazukért küzdeniük, pereskedniük a Számvevőszékkel. A szenátus plénuma ma elfogadta módosító javaslatunkat, amely értelmében az alkalmazottakat nem kötelezik a plusz juttatásaik visszafizetésére”– magyarázta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője kedden. 

Cseke Attila kifejtette, 2015 szeptembere és 2017 júliusa között, a régi bérezési törvény előírásainak alkalmazásával a helyi és megyei önkormányzati határozatok, illetve a kollektív munkaszerződések különböző plusz juttatásokat hagytak jóvá az alkalmazottak számára. „Ezeket a juttatásokat a helyi intézmények kifizették az alkalmazottaknak. A Számvevőszék később jogtalannak ítélte az említett jövedelmeket, noha legfelsőbb bírósági döntés rendelkezik arról, hogy az önkormányzati határozatokkal és kollektív munkaszerződések által jóváhagyott juttatásokat ki kell fizetni. A Számvevőszék utasította a helyi intézményéket, hogy alkalmazottaiktól szedjék be a kérdéses juttatásokat. Ezeket az összegeket most a dolgozók fizetéséből vonják le, ami ellen semmit nem tehetnek, hacsak nem kezdenek el pereskedni a Számvevőszékkel” – magyarázta az RMDSZ szenátora.

Cseke Attila szerint nem korrekt, hogy az alkalmazottak szenvedik kárát a jogi vitának, hiszen nem felelősek a kialakult helyzetért. „Juttatásaikat tanácsi határozat vagy kollektív munkaszerződés hagyta jóvá, a pénzt megkapták és elköltötték. Természetes, hogy elégedetlenséget vált ki, hogy most havi bérükből vonják le ezeket az összegeket. Szociáldemokrata törvényhozók jogszabály-kezdeményezést nyújtottak be a parlamentben, amely értelmében a Román Vízügyek alkalmazottai nem kell visszafizessék a 2017 júliusáig kapott juttatásaikat. Az RMDSZ javaslata az volt, hogy ezt ne csak a vízügyi alkalmazottakra vonatkoztassák, ahogyan az előterjesztők ezt kidolgozták, hanem minden állami intézmény, önkormányzat alkalmazottaira” – összegezte a Szövetség szenátusi frakciójának vezetője. 

Hanganyag:
Cseke Attila nyilatkozata


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.