Cseke Attila: A megyei adóügyi hivatalokban intézhessék adóügyeiket a közepes vállalkozások – elfogadta a szenátus az erről szóló kezdeményezésünket

2017.12.13. | Szenátus
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Cseke Attila: A megyei adóügyi hivatalokban intézhessék adóügyeiket a közepes vállalkozások – elfogadta a szenátus az erről szóló kezdeményezésünket

„Első házként fogadta el a szenátus az RMDSZ törvénytervezetét, amely értelmében a közepes vállalkozások ezentúl az adóhivatal regionális központjai helyett ismét a megyei adóügyi hivatalokban intézhetik adóügyeiket. Ezáltal teljesült annak első lépése, hogy decentralizáljuk az adóügy ezen szegmensét, és a szubszidiaritás elvének megfelelően az intézményt közelebb vigyük a polgárhoz. A szenátusból a képviselőház asztalára kerül a jogszabály, ahol reményeink szerint minél hamarabb elfogadják kezdeményezésünket” – mondta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője szerdán, a felsőházi plénumi szavazást követően.

A Szövetség közigazgatási szakpolitikusa kifejtette, a központosítás, amely által tavaly február 1-jétől megyei szintről regionális szintre emelték a közepes vállalkozások adóügyeinek hatáskörét, hatékonyságában nem hozta a várt eredményt. „Az RMDSZ akkor is és az azóta eltelt közel két év alatt határozottan tiltakozott a közepes vállalkozások számára kedvezőtlen átszervezés ellen, amely idő- és költségtöbbletet jelent számukra. Mivel azonban az Országos Adó – és Pénzügyi Hivatal a jelenlegi adóbegyűjtési eljáráson nem szeretne változtatni, ezért törvény által fogjuk megoldani azt, hogy a közepes vállalkozások ismét a székhelyükhöz a lehető legközelebb, megyeszékhelyük adóhivatalában fizethessék adójukat” – magyarázta Cseke Attila.

A szenátus pénzügyi szakbizottságában Tánczos Barna szenátor tartotta fenn az RMDSZ törvény-kezdeményezését. A Szövetség törvényhozója hangsúlyozta: „a hatályban lévő adóeljárási törvénykönyv valóban lehetőséget biztosít arra, hogy az adóhivatal a regionális központjainak hatáskörébe utalja a közepes vállalkozások adójának begyűjtését. De ugyanúgy arra is lehetőség lett volna, hogy ezekkel az adóügyletekkel a megyei pénzügyi igazgatóságok foglalkozzanak továbbra is. Az RMDSZ álláspontja szerint az Országos Adó – és Pénzügyi Hivatal a két lehetőség közül a rosszabbat választotta, amikor tavaly februárban regionális szintre utalta a közepes vállalkozások adózását. Döntése következtében tavaly és idén is több száz kilométert kellett utazniuk a vállalkozóknak, hogy befizessék adójukat. Például egy Szatmár vagy Bihar megyei közepes vállalkozás Kolozsváron kell intézze adóügyeit, a Hargita vagy Maros megyei vállalkozóknak Brassóba kell utazniuk e célból. Mielőbb véget kell vetni annak, hogy fölöslegesen más megyébe sétáltatják a vállalkozókat. A probléma végérvényes rendezésére az RMDSZ törvénytervezete jelenti a megoldást, amely egyértelműen szabályozza, hogy ezután a közepes vállalkozások esetében az egyetlen eljárás, hogy a székhelyük szerinti megyében fizessenek adót.”

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.