Cseke Attila: 25 év fölött 10 évig legyen érvényes az útlevél (AUDIO)

2017.12.07. | Szenátus

Cseke Attila: 25 év fölött 10 évig legyen érvényes az útlevél (AUDIO)

„Az RMDSZ törvénymódosító tervezetet iktatott a parlamentben arra vonatkozóan, hogy tíz évre hosszabbodjon az útlevelek érvényességének időtartalma a 25 évesnél idősebb igénylők esetében. Ezzel egyrészt az uniós államok többségének gyakorlatához igazítanánk a romániai útlevél-kibocsátást, másrészt megoldódna a megyei útlevélosztályokon főként a nyári időszakban tapasztalt torlódás. Időt, és főleg pénzt spórolnánk meg az állampolgároknak és a kibocsátó intézményeknek egyaránt, és felére csökkenne az útlevél-kibocsátás közigazgatási terhe” – magyarázta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője, a jogszabály-módosítás kezdeményezője.

A Szövetség törvényhozója kifejtette, míg jelenleg Romániában a 12 évnél idősebb igénylők 5 évig érvényes egyszerű elektronikus útlevelet kapnak, az uniós tagállamok túlnyomó többségében kétszer ekkora időtartamra, 10 évre állítanak ki útlevelet: Ausztriában, Csehországban, a balti államokban, az északi államokban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában, Lengyelországban, Nagy-Brittaniában, Szlovéniában, Spanyolországban, és Magyarországon például mind 10 évre szól az útlevél.

Cseke Attila arról is beszámolt, a 12 és 25 év közöttiek esetében a jogszabály-módosítás megőrizné az öt éves érvényességet az egyszerű elektronikus útlevél esetében. „12 és 25 év közötti életszakaszban változnak a legnagyobb mértékben az arcvonások. Ilyen értelemben indokolt, hogy e korcsoport számára megmaradjon az ötéves érvényesség. 25 éves kor felett az arc fiziológiai változása már kevésbé látványos, ezért az útlevelet elegendő 10 évente cserélni” – mondta az RMDSZ szenátora.

Hanganyag:
Cseke Attila nyilatkozata